El tercer sector va contractar més de 100.000 persones per fer front a la pandèmia

L’ocupació a les entitats socials segueix creixent i recupera els nivells del 2011, segons les dades de l’Anuari 2021 de La Confederació


Les noves contractacions al tercer sector social han crescut en el context de la pandèmia i l’ocupació ha recuperat els nivells que tenia l'any 2011. Aquestes són algunes de les principals conclusions de la segona radiografia de l'Anuari 2021 sobre l'estat i evolució de l'ocupació a les entitats socials catalanes, elaborat per La Confederació, al qual s'ha constatat un augment de 100.400 nous contractes al sector l'any 2020.

Segons aquest informe de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, l'increment de la contractació l'any 2020 respon, en gran part, al context de la Covid-19 i a la necessitat de reforçar els equips de treball per assegurar la continuïtat de l'atenció de les persones.

Entre les dades d'aquesta segona radiografia sobre l'ocupació al tercer sector, destaca el fet que s'han pràcticament triplicat els contractes de substitució, a conseqüència de la necessitat de cobrir les baixes laborals derivades de la pandèmia. Com a contrapartida, s'ha observat una reducció de la contractació indefinida, que va representar l'any passat un 44,7% de les noves incorporacions al sector.

Pel que fa a la tipologia de jornada, les dades del 2020 mostren una lenta però clara evolució cap a l'increment de les jornades completes. Per primera vegada des de l'any 2014, les jornades completes són majoria amb un 50,3%, però persisteix l'escletxa de gènere, ja que les dones representen el 58,4% de jornades parcials, la majoria.

Una dada molt preocupant pel que fa a la igualtat de gènere al sector, ja que l'any 2020 les dones van suposar tres de cada quatre nous contractes: un 75,8% per un 24,2% d'homes contractats. Aquest fet confirma que les dones són “el motor del tercer sector social”, segons La Confederació.

Finançament insuficient

Tot i que l'augment de l'ocupació és positiu per al sector, des de les entitats socials assenyalen que s'ha fet sense el finançament suficient i necessari per part de les administracions públiques.

“El tercer sector social ha fet un esforç importantíssim: amb un finançament limitat i clarament insuficient, ha assumit un increment de l'ocupació per assegurar la qualitat de l'atenció a les persones. Caldrà veure com evoluciona aquesta tendència i seguir l'evolució de l'ocupació en els anys vinents”, assegura el president de La Confederació, Joan Segarra.

A més, el 38,6% de les entitats han hagut d'incrementar el nombre de persones contractades al primer semestre del 2021, per tal de reforçar els equips i pal·liar les dificultats organitzatives i de l'activitat dels serveis prestats per causa de la Covid-19. Això es deu al fet que les dades de baixes laborals al sector són encara significativament superiors a les d'abans de la pandèmia: el 2021 encara hi ha un 79,3% més de baixes laborals que fa dos anys i l'any 2020 el nombre de baixes va créixer un 127% respecte al 2019.

Perspectives de futur

Les entitats socials destaquen que els tres principals reptes de cara al futur en matèria d'ocupació són: la necessitat d'aconseguir millores salarials per les treballadores, l'actualització dels convenis col·lectius i la urgència d'incrementar el finançament públic dels serveis.

“És urgent avançar cap al reconeixement del sector social, i aquest reconeixement passa per un pla plurianual de finançament dels serveis d'atenció a les persones que permeti no només garantir la qualitat de l'atenció i la sostenibilitat dels projectes, sinó també una millora de l'ocupació i de les condicions de treball de les professionals que dia a dia es deixen la pell acompanyant a les persones més vulnerables”, afirma Segarra.

Com a perspectiva de futur, les entitats preveuen que l'ocupació es mantindrà en un 71,4%, que es reduirà en un 15% i que augmentarà en un 12,8%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article