Els lactants de mares vacunades podrien obtenir immunització durant almenys sis mesos des de la segona dosi

Un estudi de Sant Joan de Déu de Sant Boi comprova que els anticossos passen de mares a fills a través de la llet materna


Un estudi de l'Hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi ha comprovat que l'alletament de mares que han estat vacunades amb Pfizer transmet anticossos als infants fins a quatre anys i aquests es mantenen almenys sis mesos.

Es tracta del treball LacCOVID, que va mostrar dades preliminars a l'abril i que ara presenta conclusions. L'estudi mostra que els nivells en sang i llet materna d'anticossos IgG induïts per la vacuna, tot i disminuir progressivament, es mantenen al llarg del temps de l'estudi i exhibeixen la mateixa correlació sang/llet. Els nadons podrien estar protegits durant sis mesos a partir de la vacunació amb dues dosis de la mare, ja que aquests nivells es mantenen en la llet materna almenys mig any després de la segona dosi.

Així ho explica la metgessa adjunta al Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Boi, Erika Esteve. Això obre la porta a que els infants fins als quatre anys, que no estan dins dels grups a vacunar, puguin rebre immunització a través de l'alletament, el que es coneix com a immunització passiva.

Esteve, mare lactant d'un nadó i impulsora de l'estudi, va emprendre la recerca en constatar la manca de documentació sobre els beneficis de la vacunació contra la Covid-19 en dones lactants. En l'estudi han participat 33 voluntàries, d'uns 38 anys de mitjana i amb nadons d'uns 15 mesos en el moment de la vacunació de les mares.

Amb aquesta mostra s'ha vist que els anticossos contra el virus s'incrementen notablement després de la segona dosi i que els nivells d'IgG en sang estan correlacionats amb els nivells en llet materna durant tot el període de l'estudi. L'estudi obre la porta a poder analitzar els nivells d'IgG vacunal en llet materna a través d'una analítica a la mare.

Els tests serològics van mostrar que dues voluntàries es van infectar per coronavirus entre els tres i sis mesos després de la vacunació, una d'elles amb simptomatologia i l'altra sense. En les analítiques de les dues participants, es va detectar un repunt d'anticossos contra la Covid-19, fet que suggereix que una tercera dosi de la vacuna podria ser beneficiosa per incrementar la protecció dels lactants contra el SARS-CoV-2, segons assenyala el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Boi, el doctor Vicens Díaz de Brito. Les conclusions afirmen que no es van detectar efectes adversos de la vacunació ni en les mares ni en els infants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article