Denuncien desigualtats territorials per accedir a diagnòstics i tractaments de càncer a Catalunya

L’Associació Contra el Càncer adverteix de la iniquitat d’una part de la població davant de la malaltia, sobretot a Ponent


L'Associació Contra el Càncer alerta que els pacients i els seus familiars s'enfronten a “desigualtats” relacionades amb “l'accés a entorns saludables, al diagnòstic precoç i les cures pal·liatives”. Amb motiu del Dia mundial contra el càncer, aquest 4 de febrer, l'associació ha presentat un informe sobre la iniquitat del càncer a l'Estat i que mostra que una part de la població “no té les mateixes oportunitats” de prevenir i viure amb la malaltia.

“A Catalunya, sobretot a Lleida, el codi postal afecta més que el codi genètic a l'hora de fer front al càncer”, asseguren des de l'entitat. També hi ha desigualtats econòmiques. Entre despeses directes i indirectes, el càncer provoca un cost superior a 10.000 euros en el 41% de les famílies.

Així, l'informe recull desigualtats a nivell estatal des de la prevenció del càncer, amb factors de risc com l'obesitat o el consum de tabac, fins a la recerca, passant per la detecció precoç, el tractament, però també com afrontar l'impacte emocional, social, econòmic i laboral de la malaltia. D’altra banda, l’estudi també apunta desigualtats en l'accés als recursos assistencials al final de la vida.

Un dels exemples que posa l'associació és que Barcelona compta amb sis o més unitats de radioteràpia, mentre que Tarragona, Lleida i Girona només en tenen una. Una altra dificultat es pot trobar en l'accés a les cures pal·liatives. Segons l'Associació Europea de Cures Pal·liatives, els recursos especialitzats necessaris per a una atenció adequada al final de la vida és de dos per cada 100.000 habitants, mentre que a Catalunya la relació és de 0,86.

“El càncer és igual per a tots, però no tots són iguals davant del càncer”, recalquen des de l'associació. Glòria Martínez, pacient diagnosticada de càncer de mama dues vegades, resident a Vielha i membre de la junta local de l'associació a la Vall d'Aran, explica: “A nivell de família és complicat perquè has de conciliar els viatges, les intervencions, tu estàs fora i la família, a casa. A nivell familiar i econòmic és complicat, és més fàcil si estàs en una ciutat”.

Però les desigualtats també són socials i econòmiques. Un altre exemple destacat per l'associació és el programa de cribratge de càncer de còlon, que a Catalunya és del 100%. Amb tot, un 57% de la població entre 50 i 69 anys no s'ha fet mai una prova de sang oculta en femta, segons indica l'entitat, i la participació minva en les persones d'estrats socioeconòmics més baixos. El cribratge del càncer de còlon no només permet detectar-lo de forma precoç, sinó que també pot prevenir la malaltia. En el cas de detectar-se sang oculta a la prova, s'ha de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió i els pòlips (adenomes) es poden treure abans que puguin evolucionar en un càncer. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article