El Consell Escolar es reuneix per intentar apagar la polèmica sobre el calendari escolar

L’òrgan celebra una sessió extraordinària aquest dilluns i espera que el conseller Cambray resolgui els dubtes sobre l’avançament del curs


El Consell Escolar de Catalunya celebrarà una sessió extraordinària aquest dilluns a la tarda per abordar la polèmica que ha despertat entre la comunitat educativa la darrera proposta de calendari escolar feta pel Departament d'Educació. El president de l'òrgan, Jesús Viñas, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que espera que es debati “amb profunditat” la proposta i que “tothom s'escolti”.

Habitualment, la proposta de calendari escolar es debat al Consell Escolar quan la conselleria els fa arribar l'ordre i Viñas ha apuntat que, fins a aquest dilluns, només hi havia hagut un anunci per part de la conselleria, sobre la qual l'òrgan no té veu. Un cop feta arribar l'ordre de nou calendari, sí que ha afirmat que es debatrà.

El president de l'organisme no ha volgut valorar la polèmica generada i s'ha limitat a dir que va fer arribar a la conselleria el malestar generat. Arran d'això, el conseller Josep González-Cambray va proposar la celebració de la sessió extraordinària d'aquest dilluns a la tarda, on es donaran detalls sobre la decisió d'avançar l'inici del curs escolar vinent.

Tot i això, des del Govern ja han avisat que no hi haurà cap marxa enrere en aquesta decisió. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat aquest dilluns a una entrevista a Els Matins de TV3 que la sessió del Consell Escolar haurà de servir per “acostar posicions”, però ha avisat que el curs escolar començarà el 5 de setembre.

“Volíem que l'avançament fos aquest curs. És una qüestió d'equitat, de conciliació i de posar els alumnes al centre”, ha argumentat Vilagrà.

Els sindicats mantenen la vaga

Els sindicats educatius majoritaris van avisar divendres passat que convocarien cinc dies de vaga al març, després que la reunió amb el conseller Cambray acabés sense acord. La USTEC, però, ha amenaçat de convocar més jornades de vaga “si no s'avança en la negociació” i ha qualificat “d'impossible” avançar el curs escolar al 5 de setembre.

“El tema del calendari és la gota que ha fet vessar el got. No volem començar el curs perquè no se'ns escolta i no consentim més aquest menyspreu”, ha afirmat la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura.

Per la seva banda, la responsable de personal docent de CCOO, Marga Romartínez, encara no tanca la porta a una sortida negociada, ja que els cinc dies de vaga al març “encara no estan concretats”.

“La decisió està presa, però si encetem una nova negociació real, en parlarem. Sempre que no hi hagi imposicions”, ha afirmat Romartínez, que lamenta que la conselleria d'Educació “ofereixi diàleg però no negociació”.

Els sindicats, a més, han fet èmfasi en els efectes que té aquest avançament del curs escolar per als drets laborals del personal docent. Des d'ASPEC, Lucía Aguilar, ha reivindicat que el professorat està esgotat i no té per què perdre més condicions laborals; mentre que Lorena Martínez, d'UGT, ha afegit que la conselleria no ha sabut concretar on haurà de treballar el personal que finalitza contracte el 30 de juny o el 31 d'agost i per això ha dit que amb l'avançament dels nomenaments no es garanteix tot.

L'aFFaC demana diàleg

Per altra banda, les associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) han instat als sindicats i al Departament d'Educació a “restablir el diàleg” per acostar posicions i evitar la vaga que els docents han convocat a partir del 5 de març.

La presidenta de l'entitat, Belén Tascón, ha dit que l'aFFac respecta que els sindicats plantegin fer una aturada, però ha precisat que volen “treballar perquè això no es produeixi”. En aquesta crida a la negociació, Tascón ha reclamat que també es compti amb les associacions de famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article