Sindicats i patronals acorden un augment salarial del 7% al sector del lleure educatiu i sociocultural

L’increment serà retroactiu a gener del 2022, però s’aplicarà de manera progressiva fins el 2024


La Mesa de Negociació del Conveni Col·lectiu del sector del Lleure educatiu i sociocultural de Catalunya ha acordat increments salarials d'un 7% distribuïts entre 2022 i 2024. L'acord entre sindicats i patronals crea també dues noves figures professionals: la mediadora de cultura i la tècnica de producció en centres culturals i museus.

Les negociacions han permès arribar a un acord parcial de conveni, després que les negociacions es veiessin interrompudes el 2020 per la pandèmia. L'increment salarial serà retroactiu a gener del 2022, però s'aplicarà de manera progressiva, començant per una pujada de l'1,5%. Ara, la Mesa —formada pels sindicats CCOO, UGT i USOC i les patronals ACCAC, La Confederació i Acellec— continuarà negociant la resta de l'articulat del conveni, amb l'objectiu de tancar-lo completament abans que acabi l'any.

La segona fase és un increment de l'1% al setembre d'enguany i durant el mateix mes del 2023 l'increment serà del 2%. Un any després, es produirà un nou creixement, del 2,5%.

L'acord especifica que en cas que algun lloc de treball previst al conveni quedés per sota del nivell retributiu que resulti de futurs increments del salari mínim interprofessional (SMI), s'elevaria automàticament el seu salari fins al nou barem.

Nous perfils

El mediador cultural recull la tasca de treballadors encarregats de dissenyar i aplicar programes i activitats de caràcter pedagògic per aproximar els continguts de museus i centres culturals als visitants i al públic en general. Pel que fa al tècnic de producció, s'encarrega de tasques de producció de processos tècnics i organitzatius en centres culturals com els centres cívics, museus i altres equipaments patrimonials. Es tracta de tasques que no requereixen una habilitació o capacitació específica.

L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) ha destacat que la creació d'aquests nous llocs de treball suposa un reconeixement i una millora de la situació dels professionals que s'hi dediquen.

L'acord preveu també la modificació del lloc de treball d'informador per incloure-hi les tasques del que fins ara es coneixia com a venedor d'entrades i reserva de grups, que desapareix. Aquesta modificació permet incrementar el salari dels venedors d'entrades, que estaven en un nivell retributiu inferior. La mesura s'aplicarà en tots els nous contractes referits a museus i centres culturals.

Un cop assolit l'acord parcial, s'han creat tres comissions de treball per abordar els temes pendents i poder arribar a l'entesa global. En concret, s'han creat les comissions de colònies, campaments, activitats anàlogues i registre horari; la de reforma laboral i millores socials; i la de classificació professional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article