La Universitat Pompeu Fabra instal·larà dos dispensadors de productes menstruals gratuïts

La Unitat d’Igualtat impulsa una prova pilot per facilitar l’accés a compreses i tampons i trencar tabús de la regla


La Universitat Pompeu Fabra habilitarà durant el tercer trimestre dos dispensadors de productes menstruals, concretament tampons i compreses, als lavabos del campus de la Ciutadella, en el marc d'una prova pilot per valorar-ne l'ús i el cost que suposaria implantar-los de forma permanent.

El projecte, pioner a Catalunya, vol trencar els tabús sobre la menstruació i facilitar un accés igualitari a aquests productes per afavorir-ne l'equitat i contribuir a l'erradicació de la pobresa menstrual. Rosa Cerarols, directora d'UPF Igualtat, lamenta que els productes menstruals estiguin taxats “amb un IVA que no és el dels productes bàsics” i que “encara existeixi un prejudici contra el món de la menstruació”, en declaracions recollides pel centre.

Des de la Pompeu Fabra posen en relleu que el cost elevat dels productes menstruals “s'explica per la ceguesa al gènere de les polítiques públiques” i que, al tabú de la regla, s'hi suma l'estigma de la pobresa menstrual.

Segons un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, el 22% de les dones i persones que menstruen reporten no haver tingut accés a aquests productes en algun moment de la seva vida per motius econòmics. A més, un 40% no ha pogut costejar el producte menstrual de la seva elecció, segons el mateix estudi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article