Drets Socials crea una comissió per abordar la situació del barraquisme a la llera del Besòs

L’Ajuntament de Montcada i Reixac detecta 40 persones vivint a les barraques, 15 d’elles menors d’edat


El Departament de Drets Socials destinarà 100.000 euros per abordar la situació de barraquisme al Pla del Besòs, a Montcada i Reixac, espai en el qual van morir dues persones intoxicades per la mala combustió d'un foc en un infrahabitatge el passat mes de gener.

Per això, s’ha creat una comissió tècnica, que estarà coordinada per la Delegació del Govern a Barcelona, i que té l’objectiu de reunir el màxim d’informació sobre el terreny, topografiar la zona i elaborar un cens de les activitats i les persones que hi viuen. 

Aquest dilluns, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, l'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, i el delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, s'han reunit per determinar l'acord i per, posteriorment, desplaçar-se a la zona. En el seu recorregut, acompanyats per agents de la Policia Local i Mossos d'Esquadra, han pogut comprovar que l'espai està ple d'edificacions, algunes d'elles d'obra, amb runa, vehicles desvallestats, caravanes, horts i fins i tot animals, com gossos i cavalls.

“En una primera diagnosi parcial de l'Ajuntament i el Consorci del Besòs hem trobat 40 persones que hi viuen de forma habitual, 15 de les quals menors d'edat”, ha assenyalat l'alcaldessa de Montcada, Laura Campos. Aquests infants estan escolaritzats, ja sigui en el municipi o en altres de l'entorn. A tota la gent qui habita l'espai de manera habitual caldrà trobar-li una solució habitacional. “Un cop ho fem, caldrà parlar del problema urbanístic o de la recuperació medi ambiental”, ha afegit Campos.

“Cal començar a treballar tan aviat com sigui possible, i un cop feta la diagnosi, fer un pla d'acció”, ha assenyalat la consellera Cervera. Un cop fet aquest balanç, es vol seguir treballant per ampliar el radio d'actuació a altres municipis de la llera del Besòs que es troben en circumstàncies similars, com Sant Adrià de Besòs o Santa Coloma de Gramenet, segons ha assegurat Cervera.

En total es calcula que hi ha mig miler de barraques repartides en uns terrenys que són d'un mínim de dos propietaris, i que s'ubiquen a banda i banda del riu Besòs. Tot i fer uns primers passos des de l'administració local, el consistori va elevar la veu per demanar ajuda al Govern, una petició que ha tingut resposta, això sí, sense un calendari tancat perquè caldrà fer totes les passes necessàries per tenir una fotografia real sobre el terreny.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article