Més d’un any d’espera per reconèixer el grau de discapacitat

Diverses persones i entitats es manifesten davant la Generalitat per demanar que s’agilitzin les llistes d’espera


Unes quaranta persones amb discapacitat han denunciat aquest dimarts davant del Palau de la Generalitat les llistes d'espera que pateixen perquè l'administració els citi i els avaluï el grau de discapacitat. A la concentració, convocada per COCEMFE, els assistents han format una fila per escenificar la seva denúncia. La concentració també ha servit per denunciar la demora en la implantació del nou barem de discapacitat.

La presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès, ha assenyalat que l'espera pot ser de “fins i tot més d'un any”, i el tresorer de l'AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) ha denunciat que “en alguns casos els pares han rebut la resolució quan el nen ja ha mort”.

La presidenta d'Amputats Sant Jordi, Lorena Blanco, ha denunciat que les llistes d'espera han augmentat des de l'arribada de la Covid-19. Respecte al cas concret dels amputats, ha constatat que “des del moment que una persona pateix una amputació ja té un grau de discapacitat”, però malgrat això no poden rebre cap mena de prestació “fins que el grau no està reconegut”.

Al Xavier van amputar-li la cama fa 26 anys, i fa vuit mesos que espera que li donin un grau de discapacitat. “Els amputats no, però entre la gent que està demanant la valoració hi ha malalts terminals. No poden esperar. És una vergonya”, ha afirmat. A més, ha assenyalat que aquesta situació es deu “a la indolència de l'administració, que no posa remei”.

La presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès, ha afirmat que l'actual problema “és molt fàcil de resoldre”. “Contracteu persones i traieu els embussos que teniu”, ha demanat. Pallarès també s'ha referit als casos de pares que han rebut el grau de discapacitat quan el fill ja és mort. En aquest sentit, ha expressat que els organismes competents mostren “una manca de sensibilitat total i absoluta”.

Per la seva banda, el tresorer de COCEMFE Barcelona i tresorer de l'AFANOC, Josep Cruz, també ha expressat el seu descontentament. Cruz ha denunciat que les valoracions de discapacitat “es prenen com un simple tràmit, però en realitat són una necessitat”.

COCEMFE ha llençat la campanya #EsperaYDesespera com a acció pel Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que se celebra aquest 3 de maig. Les protestes també s'han produït davant de les seus dels ministeris de Sanitat i Drets Socials, a Madrid.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reconegut que el temps d'espera “no és òptim” i ha assegurat que el Govern treballa per rebatre aquesta situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article