Càritas Catalunya alerta que la renda garantida només arriba al 28% de les persones en pobresa severa

L’entitat reclama un desplegament “més ambiciós” de l’RGC que respongui a l’emergència actual


Les deu Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya han lamentat en un comunicat que la renda garantida de ciutadania (RGC) “tan sols” arriba al 28% de les persones en situació de pobresa severa. Amb xifres del maig del 2022, recollides a l’informe FOESSA, “només 172.766 persones” reben l’ajut, una xifra “insuficient” per abastar tot el col·lectiu de persones en situació d’exclusió del conjunt de Catalunya.

És per això que l’entitat reclama un desplegament “més ambiciós” de l’RGC, perquè l’actual “es queda curt davant l’emergència social”. Alhora, les deu Càritas opinen que els requisits per accedir-hi són “massa excloents”, fet que fa que molts dels col·lectius vulnerables “en quedin fora”.

Davant d’aquest escenari, Càritas Catalunya demana que es redueixin els terminis per dictar la resolució administrativa de la prestació. Alhora considera que cal una actualització de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), “congelat des de fa 12 anys, període en el qual l’IPC ha augmentat un 27%”.

L’entitat subratlla que l’aparició, l’any 2020, de l’ingrés mínim vital (IMV) estatal, del qual l’RGC “n’és subsidiària”, ha suposat un “alliberament de recursos” en la partida del Departament de Drets Socials. Càritas Catalunya demana, per tant, un “augment real” de la despesa pressupostària a través dels fons provinents de “l’estalvi dels expedients atorgats a l’IMV”.

A banda de reiterar que cal establir “l’harmonització definitiva” de l’RGC i l’IMV, l’entitat proposa reduir de 24 a 12 mesos el requisit de residència continuada i efectiva a Catalunya per facilitar la concessió de la prestació de la Generalitat, “tal i com ja s’estableix” a l’hora de percebre l’IMV.

finalment, Càritas considera que el treball de seguiment i profunditat per part de la Comissió de Govern i el grup de
treball “és clau” per a generar consensos i avaluar l’impacte dels expedients ja concedits: “Una feina que ha de ser complementària a actuacions ràpides per a esmenar les barreres d’accés extensament conegudes i provades”, alerten.

Per tot això, Càritas Catalunya reclama a l’Administració “celeritat” en la solució d’aquestes necessitats “per tal que la RGC esdevingui un instrument real de protecció social per a tota la ciutadania”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article