CSIF denuncia que les urgències de Vall d’Hebron i Belllvitge estan col·lapsades per les baixes de personal per Covid-19

L’entitat diu que a l’agost hi haurà 568 llits menys que ara entre els dos hospitals


La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha denunciat aquest dimecres que el servei d’urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebron i de l’Hospital Universitari de Bellvitge estan “totalment col·lapsats”. Segons el sindicat, els dos hospitals tenen 295 treballadors de baixa per covid (148 a Vall d’Hebron i 147 a Bellvitge) i més de 1.000 professionals de baixa per diferents circumstàncies.

Tot plegat, diuen, farà que a l’agost tinguin 568 llits menys dels que hi ha ara. “Això, si la corba de contagis segueix creixent, farà que els pacients hagin de ser atesos als passadissos de l’hospital”, denuncia CSIF en un comunicat. Per això, demanen una planificació eficaç i que es facin servir tots els recursos per resoldre la situació.

Des de CSIF denuncien públicament que la falta de previsió en la contractació d’estiu és el motiu principal que provoca el col·lapse de les urgències hospitalàries a Catalunya aquests dies. “Els pacients no poden ser traslladats a unitats d’hospitalització i molts d’ells són donats d’alta de manera precipitada”, afirma el sindicat.

A més, diuen que a la situació actual de rebrot pandèmic s’hi afegeix “la precarietat laboral que viuen els professionals sanitaris” de l’Institut Català de la Salut (ICS) i el cansament psicològic dels professionals. “Tot això està creant una situació límit a l’Atenció Primària i als hospitals de tot Catalunya. Ens espera un estiu difícil”, ha avisat CSIF.

El sindicat ha afirmat que “el que falla és la gestió, a nivell intern, de l’ICS”, ja que, subratlla, sí que es disposa de recursos tècnics i humans per atendre totes les urgències. En aquest sentit, ha apuntat que actualment el nombre de professionals interins i eventuals a l’ICS és d’un 70%.

Urgències funciona amb normalitat

Per la seva banda, fonts de l’hospital Vall d’Hebron han explicat que hi ha 99 persones de baixa a tot el centre sanitari. A més han indicat que Urgències funciona amb normalitat per a l’època de l’any i tenint en compte el context de la pandèmia, amb un increment d’infectats a la societat que pot tenir alguna repercussió entre els professionals.

Per la seva banda, CCOO demana “planificació” per no haver alterar vacances dels sanitaris per la setena onada. El sindicat demana “anticipació” i provisió de les plantilles per poder absorbir totes les incidències mèdiques que, segons CCOO, seran moltes per l’augment de contagis de les darreres setmanes. L’entitat sindical ha dit en un comunicat que el sistema no està compromès a dia d’avui però podria estar-ho si no es fa res per evitar-ho. CCOO afegeix, però, que ja hi ha “molts serveis d’urgències col·lapsats” a Catalunya i que els pacients estan patint “hores de retard per ser atesos”.

Des de CCOO demanen que es faci una previsió de les plantilles “per tal que no passi com en anteriors onades, on part dels professionals van veure com se’ls alteraven els seus dies de descans, de vacances i de permisos”. El sindicat assenyala que l’esgotament dels sanitaris “ja supera tots els límits” i afegeix que alguns, fins i tot, han abandonat la seva professió degut a aquesta situació.

Destaca també que el sistema es pot veure superat per la possible coincidència del moment on s’arribi al pic de contagis de la onada actual -la segona setmana de juliol segons les previsions del BIOCOMSC- i el moment en què molts professionals estaran gaudint de les seves vacances.

“Cal que el Departament de Salut garanteixi tant els drets laborals de milers de professionals com els de la ciutadania del nostre país, que ha de poder rebre una òptima atenció sanitària també a l’estiu i quan es produeixin rebrots”, subratlla el comunicat del sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article