Can Ruti investiga si hi ha relació entre la Covid persistent i alteracions en el cicle menstrual

L’Hospital Germans Trias i Pujol reivindica l’eliminació el biaix de gènere en l’estudi de malalties emergents


L’Hospital Germans Trias i Pujol impulsa un estudi per intentar determinar si hi ha una relació entre la Covid persistent i l’aparició d’alteracions en el cicle menstrual de les dones. L’estudi consistirà a comparar durant dos anys la simptomatologia de pacients amb Covid persistent que refereixin aquestes alteracions amb altres dones de perfils similars i que no pateixin la malaltia.

“Volem determinar si realment existeix simptomatologia ginecològica en el context de la Covid persistent o si és casual”, afirma el director clínic de ginecologia i obstetrícia de l’ICS a la regió metropolitana nord, Sergio Martínez. Des de Can Ruti reivindiquen així l’eliminació del biaix de gènere en la investigació de malalties emergents.

I és que el doctor Martínez admet que moltes vegades no es tenen en compte en l’estudi de malalties símptomes que poden aparèixer només en dones i no en homes, o a la inversa. Aquest estudi, defensa, és una prova del compromís de Can Ruti per erradicar aquestes diferències en l’àmbit de la recerca clínica.

També el col·lectiu d’afectats per la Covid persistent —una malaltia crònica que pateixen entre un 15% i un 35% de les persones contagiades de Covid-19— destaca la importància de poder descriure alteracions de la salut sexual i reproductiva de les dones vinculades a la malaltia i obrir la porta a la creació de protocols específics d’atenció. El projecte, batejat amb el nom Artemisa, està liderat per la doctora Júlia Mitjans de l’hospital de Can Ruti.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article