Les entitats socials exigeixen als partits polítics que tanquin un acord pels pressupostos

La Taula del Tercer Sector considera irresponsable i incomprensible que s’arribi a finals de gener sense uns nous comptes per a la Generalitat


La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya exigeix als partits polítics catalans que tanquin immediatament un acord per desencallar l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. L’organització considera que és una “greu irresponsabilitat” i “incomprensible” que s’hagi arribat a finals de gener sense tenir encara uns nous comptes i demanar als grups parlamentaris que “actuïn des de la responsabilitat que els pertoca davant una ciutadania cada vegada més empobrida i cansada que els reclama respostes i solucions ràpides i efectives”.

La Taula del Tercer Sector recorda que una de les mesures vinculades a l’aprovació d’uns nous pressupostos és l’actualització de l’índex de renda de suficiència (IRSC), que es va anunciar a finals de novembre de l’any passat i és clau perquè més persones puguin tenir accés a les prestacions socials en un context d’empobriment de les famílies i d’augment del cost de la vida. En el cas de la renda garantida, per exemple, el límit per poder accedir a l’ajuda passaria dels 664 euros mensuals actuals a 717 euros al mes per a les llars unipersonals. L’IRSC, com a barem que estableix l’accés a les prestacions socials estava congelat des del 2010 i s’actualitzarà sempre que s’aprovin els comptes de la Generalitat per al 2023.

“Ja fa setmanes que estem fora de temps. Un altre mes que acaba i una altra oportunitat que perden les persones en situació d’emergència social, i que reben la renda garantida de ciutadania , per disposar de més diners de butxaca per afrontar l’encariment dels productes bàsics”, subratlla la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

La Taula del Tercer Sector defensa també que, enmig d’un context d’incertesa econòmica, uns nous pressupostos són vitals per planificar les prioritats del país i donar una millor resposta a les necessitats socials. “No podem desaprofitar l’ocasió de tenir uns nous comptes que, segons el compromís i l’anunci del Govern, seran més expansius i reforçaran la inversió en polítiques socials de lluita contra la pobresa i l’exclusió, la infància, la salut mental o la reducció de les llistes d’espera en l’àmbit de les persones grans o amb discapacitat”, ressalta Alsina.

En aquest sentit, la Taula recorda que el context socioeconòmic quan es van aprovar els darrers pressupostos no té res a veure amb l’actual, que és pitjor. Per això, l’organització creu que cal aprofitar aquesta oportunitat per fer uns “comptes més expansius socialment” per pal·liar l’augment tant de la pobresa crònica com de la pobresa sobrevinguda de moltes llars que fins ara sí que podien fer front a les despeses bàsiques, però que, amb els ingressos econòmics que tenen ara, ja no poden fer-ho per l’increment del cost de la vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article