Sis llibres feministes que ens deixen clar que aquest 8M és necessari alçar la veu

Assaigs, novel·les i guies feministes amb les quals ampliar arguments i fer més fortes les reivindicacions de les dones


Aquest 8 de març els carrers d’arreu del món tornaran a omplir-se de clams contra les desigualtats estructurals que afecten les dones; contra les violències masclistes; contra el patriarcat; contra els feminicidis; contra els micromasclismes diaris; contra la por, la vergonya, les agressions sexuals... I tornant a casa després d’omplir places i carrers, serà el millor moment de posar paraules i contextos al feminisme a través dels llibres.

Des del Social.cat, en la nostra aposta pels llibres de temàtica social que presentem en la nostra secció de llibres us volem recomanar sis llibres feministes que ens han arribat aquests darrers mesos a la redacció, i amb els quals ampliem arguments per fer més fortes les reivindicacions de les dones, per aquest 8M i per cada dia de l’any.  

1. Les dones i la subversió de la comunitat, de Mariarosa Dalla Costa (Tigre de Paper). Aquest llibre recull una col·lecció d’assaigs de la influent autora i activista feminista Mariarosa Dalla Costa que han estat traduïts per primera vegada al català. El pensament de Dalla Costa, una figura històrica del feminisme internacional dels anys 70, aprofundeix en el paper de les lluites de les dones per l’autonomia i el control sobre el seu cos i el seu treball. Una obra que ens ajuda a ressituar les lluites i que proporciona idees crítiques per al feminisme anticapitalista. 

2. La meva primera guia feminista, d’Ana Polo (La Galera). La periodista i humorista Ana Polo, ofereix en el seu primer llibre una introducció sense filtres al feminisme. Una obra pensada perquè la joventut vagi posant-se les ulleres feministes, i ja no hi hagi marxa enrere. Un bon regal aquest 8M per als nostres fills, filles i perquè no, per a nosaltres mateixes. 

3. Dones, raça i classe, d’Angela Y. Davis (Tigre de Paper). Un dels assaigs més importants del feminisme contemporani, en el qual es condensa l’obra central del pensament d’Angela Y. Davis, qui ha estat, i encara és, una de les figures més rellevants del feminisme. Traduïda per primer cop al català, Davis recupera en aquesta obra la història de les dones negres als Estats Units, i a través de la qual assenyala l’origen de les desigualtats que pateixen les dones racialitzades per la triple discriminació per raça, gènere i classe.  

4. Les nostres mares, Gemma Ruiz Palà (Edicions Proa). Un llibre que acaba de sortir del forn, guanyador del Premi Sant Jordi 2022, i que fa un homenatge a totes aquelles dones que van haver de deixar de banda els seus somnis pels mandats patriarcals que van patir amb escreix les dones nascudes durant la dictadura franquista. Un retrat de deu dones que van lluitar, no obstant les barreres de gènere, perquè les seves filles i netes sí poguessin triar. 

5. Feminisme posthumà, Rosi Braidotti (Arcàdia Editorial). Considerada una de les pioneres en els estudis europeus de dones, Braidotti aposta en aquesta obra pel feminisme posthumà, una “força radical” que posa al centre la justícia, el respecte i la solidaritat. 

​​​​​​​6. Mares, pares i més, Siri Hustvedt (Edicions 62). Una interessant mirada feminista, transversal i crítica al llegat familiar d’aquesta autora nord-americana, que transita per temes com la misogínia, la maternitat, el silenciament de les dones o els abusos de poder. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article