La prescripció a primària d’activitats culturals, esportives i socials milloren la salut en un 65% dels casos

Més de 8.000 persones a Catalunya han rebut un abordatge no farmacològic del malestar emocional


Un total de 8.131 persones han rebut una prescripció social des de l’atenció primària a Catalunya, segons dades del gener del 2023. El Departament de Salut impulsa l’abordatge no farmacològic del malestar emocional mitjançant la participació en activitats comunitàries —culturals, esportives, de contacte amb la natura— a través del programa de prescripció social i salut, coordinat per l’Agència de Salut Pública.

Segons el departament, el 65% de les persones ateses ha experimentat una millora en la seva salut emocional. L’objectiu del programa és donar resposta a l’elevada prevalença del malestar emocional en l’entorn i en la necessitat de reduir-ne la medicalització amb psicofàrmacs.

De forma prioritària, s’adreça a persones amb solitud no volguda, amb trastorns lleus de salut mental i a persones amb menor participació social, en les quals la medicina tradicional evidencia un benefici baix. Amb tot plegat, es vol millorar el seu benestar emocional i augmentar el suport social, reduint la dependència al sistema sanitari i la sobremedicalització de problemes de la vida que sovint tenen el seu origen a l’àmbit social, econòmic o emocional.

En especial, es pretén reduir la prescripció i l’ús d’hipnosedants, amb o sense recepta, que són, segons l’enquesta EDADES de 2019, la quarta substància més consumida a Catalunya (en població d’entre de 15 a 64 anys), després del tabac, l’alcohol i el cànnabis.

La implementació del programa requereix incorporar un abordatge interdisciplinari i comunitari, sortir de les consultes per posar en valor davant d’agent sovint no sanitaris la salut com a concepte més enllà de la malaltia.

El programa neix l’any 2012 després d’una prova pilot a diversos equips d’atenció primària i comença la seva implementació a tot el territori al 2017, amb l’impuls del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública. En l’actualitat s’ha aconseguit la formació de professionals a tots els CAP de Catalunya.

Precisament avui, 9 de març, se celebra el Dia de la Prescripció Social promogut pel Social Prescribing Network. Aquest any 2023 es posa l’èmfasi en la importància d’incentivar el benestar emocional mitjançant la participació comunitària i l’apoderament de les persones i les seves comunitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article