Pacients amb discapacitat intel·lectual del Bages ja no hauran d’anar a Barcelona per fer-se tractaments odontològics

Es visitaran a la Clínica de Manresa i evitaran així un trasllat que els suposa neguit i estrès


Les persones amb discapacitat intel·lectual sovint requereixen d’anestèsia per fer tractaments bucals. Fins i tot, en alguns de tan habituals com les neteges. Fins ara, això no era possible fer-ho a la Catalunya Central i els usuaris havien de desplaçar-se fins a Barcelona. “Un estrès afegit”, segons explica la infermera d’Ampans Roser Creus, qui afegeix que desplaçar-se fins allà, amb tot el temps d’espera que suposa, “els neguitejava molt”.

Ara, però, el Departament de Salut ha apropat el servei d’odontologia a Manresa i els pacients no han de desplaçar-se a Barcelona. S’atenen a l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep de Manresa. Un fet que Ampans qualifica de “gran avenç”.

La majoria d’usuaris d’Ampans tenen la boca malament perquè molts cops no és fàcil fer-los la higiene bucal. “No volen, no es deixen i, amb el pas del temps, les dents es van deteriorant i arriben a l’edat adulta amb unes boques fatalíssimes”, subratlla la infermera Roser Creus.

A més, molts cops no es fan les neteges bucals que es faria qualsevol persona perquè, fins ara, s’havien de portar a Barcelona i això suposava tot un enrenou. Ara, però, un acord entre el Servei Català de la Salut i la Fundació Althaia, que gestiona l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada de la Clínica Sant Josep de Manresa, permetrà estalviar-se el trasllat fins a Barcelona. D’aquesta manera, assegura Creus, es podran fer els tractaments necessaris i fer molta més prevenció.

Per Javier Mareque, cap del servei de maxil·lofacial d’Althaia, aquest tipus d’usuari té la mateixa patologia que qualsevol altre, però el problema és que molts cops està “més descontrolada perquè no tenien accés a l’assistència sanitària d’una manera adequada”. “Això fa que, de vegades, els casos arribin amb més evolució. Al final és el mateix que qualsevol altre, però més exagerat”, subratlla.

Ara, els usuaris es poden visitar al seu CAP de referència i els odontòlegs del centre són els que deriven a aquells pacients que necessiten accedir al servei especialitzat. Solen ser pacients que no es poden visitar a causa de la seva patologia, ja sigui per una manca de col·laboració o per la seva dificultat de maneig. La Fundació Ampans és qui va sol·licitar aquest servei per estalviar el desplaçament. Fins ara, anualment es feien una quarantena de derivacions fins a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article