Projecte Home alerta de l’endarreriment en l’inici del tractament de les persones amb addiccions

La mitjana d’edat de les persones ateses per l’entitat ha passat dels 37 als 44 anys només en l’última dècada


Projecte Home Catalunya alerta que hi ha un endarreriment en l’inici del tractament de les persones amb addiccions, com ho demostra el fet que la mitjana d’edat de les persones ateses per l’entitat ha augmentat dels 37 als 44 anys només en l’última dècada. L’organització subratlla que aquest increment progressiu de l’edat en què les persones comencen el tractament té conseqüències rellevants, ja que suposa un major recorregut en el consum de substàncies i conductes addictives. En aquest grup d’edat, més de la meitat inicia tractaments per l’addicció a l’alcohol. 

“Estem parlant de persones que arriben molt castigades, amb moltes conseqüències a nivell de salut, situació sociolaboral i d’afectació en les relacions familiars. Arriben després d’un llarg recorregut, i en molts casos després d’haver passat prèviament per molts altres serveis i recursos”, explica la directora tècnica de Projecte Home Catalunya, Cristina Vidal. L’entitat considera que l’augment de l’edat de les persones en tractament d’addicions, lligat a l’envelliment del conjunt de la població, és un dels principals reptes del sector de les addiccions a mitjà termini, ja que obliga a adaptar els programes de tractament a aquests perfils més envellits, els quals sovint demanen més flexibilitat i respostes més adaptades. 

De fet, el 54,3% de les persones de 50 anys o més ateses per Projecte Home han ingressat al Centre de Dia de l’entitat, perquè es tracta del servei que sol respondre millor a les seves necessitats. En canvi, un 31,2% ha ingressat al Programa Ambulatori i un 12,7% a la Comunitat Terapèutica, mentre que només un 1,7% ho ha fet en el Programa de Reinserció. 

L’entitat assenyala que, per la seva edat, aquest perfil d’usuaris ha d’encarar el procés de reinserció de forma diferent a l’habitual. Per exemple, és un col·lectiu pel qual és molt més difícil reinserir-se en el mercat laboral i també són persones que mostren importants diferències en el suport familiar que tenen. “Ens podem trobar amb casos de persones usuàries que depenen de pares o mares de més de 80 anys mentre que alhora n’hi ha d’altres en els que els seus acompanyants són fills o filles de poc més de 20 anys”, afirma Vidal. 

Les persones de 50 anys o més representen un 21% del total d’usuaris de Projecte Home. L’entitat destaca que en aquest grup d’edat hi ha una presència més elevada de dones: mentre que en el conjunt de persones ateses la població femenina és només del 17,6%, en el grup de persones de 50 anys o més representen el 24,8%. A més, en aquest col·lectiu la substància que presenta un consum més problemàtic no és la cocaïna —com sí que ho és en el 46,9% del total de casos—, sinó l’alcohol; que en el cas de les dones de 50 anys o més representa quatre de cada cinc tractaments, mentre que en el cas dels homes és la substància tractada en el 46% dels casos, gairebé la meitat.

Creixen les addiccions comportamentals entre el jovent

Una altra tendència que ha identificat Projecte Home és l’augment d’addiccions comportamentals entre adolescents i joves. Tot i que el cànnabis encara és la substància que motiva la majoria de les demandes d’ajuda —en el 58,4% dels casos—, les peticions de tractament per abús de pantalles, videojocs o apostes en línia han passat del 13% dels casos el 2021 al 20,8% en l’últim any. 

A més, l’entitat assenyala que hi ha diferències destacables segons l’edat dels joves. En el cas d’aquells que tenen 17 anys o menys, les addiccions comportamentals arriben al 28,6%; mentre que en el grup de joves de 18 anys o més aquestes conductes arriben només al 19%. Projecte Home remarca també que en la majoria dels casos d’adolescents i joves “el consum de substàncies o altres conductes addictives sol ser la cara visible de situacions multiproblemàtiques que inclouen també fracàs escolar, relacions conflictives amb la família, aïllament social o bé conductes sexuals de risc, entre d’altres”.

Més de 1.400 persones ateses el 2022

Projecte Home va atendre el 2022 un total de 1.486 persones en els seus programes i serveis d’atenció i tractament de les addiccions que es duen a terme als set centres que té a Catalunya. A més, 8.866 persones van participar en els programes de prevenció d’addiccions en centres escolars i altres institucions. 

Del total de persones ateses, la gran majoria —un 82%— són homes i el 17,6% són dones. Unes xifres que, segons l’entitat, demostren les dificultats que encara hi ha per abordar les addiccions en el col·lectiu femení. El gènere, a més, determina també la substància que provoca la petició de tractament: mentre que en els homes la més problemàtica és la cocaïna, que provoca un 49,9% de les demandes d’ajuda; en les dones és l’alcohol, amb un 62,5% dels casos, la que genera més peticions de tractament. 

Per altra banda, Projecte Home assenyala que, en el cas de les dones, tres de cada cinc presenten algun trastorn mental a més de les conductes addictives; una xifra que és només del 30% en el cas dels homes. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article