Save the Children alerta que la llei d’habitatge no protegeix la infància davant els desnonaments

L’entitat critica que no s’obligui a fer informes de vulnerabilitat previs en els casos de desnonaments de famílies amb infants


Save the Children avisa que la llei estatal d’habitatge, que s’ha de votar aquest dijous al Congrés dels Diputats, no aborda amb suficient contundència la protecció de la infància davant els desnonaments. L’organització critica sobretot que al projecte de llei no es contempli l’obligatorietat d’emetre informes de vulnerabilitat previs en els casos de desnonaments de famílies amb menors d’edat a la llar i reclama que es votin “esmenes transaccionals que, de manera transversal, incloguin la infància i adolescència com a col·lectiu prioritari” en qüestions relacionades amb la funció social i el dret a l’habitatge.

“La inclusió específica de la infància a la llei resulta imprescindible perquè la funció social de l’habitatge, que contempla l’article 47 de la Constitució, la beneficiï”, subratlla Save the Children. Per aquest motiu, l’entitat assegura que el projecte de llei hauria d’incloure “l’examen obligatori de la vulnerabilitat de les llars que puguin ser objecte de desnonament” i recorda que la jurisprudència dels tribunals i algunes lleis autonòmiques pioneres ja contemplaven aquesta mena de mesures.

Per altra banda, Save the Children remarca també que la llei tal com està plantejada ara mateix deixa fora altres qüestions fonamentals per abordar la crisi de l’habitatge de manera estructural. Per exemple, l’entitat critica que els 30 anys de termini de qualificació dels habitatges socials recollits a la llei són “insuficients” i aposta, en canvi, per fer indefinits aquests terminis. A més, també subratllen la necessitat d’incloure l’automatització de l’accés a ajudes a l’habitatge per a determinades situacions i col·lectius, com poden ser les famílies amb fills o filles a càrrec i que siguin receptores de l’ingrés mínim vital o altres ajudes.

Save the Children recorda que el 19% de les famílies catalanes amb nens i nenes a càrrec ha de destinar més del 40% dels seus ingressos per pagar l’habitatge, segons l’estudi Aquí no s’hi pot viure, que ha fet la mateixa entitat. “Aquesta sobrecàrrega suposa disposar de menys pressupost per altres necessitats bàsiques de la criança com ara l’alimentació, l’educació, l’oci o la conciliació i fa que moltes famílies en situació de vulnerabilitat malvisquin en llars inadequades o en risc de desnonament”, alerta l’organització.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article