Professionals sota el conveni d’acció social creen una plataforma a Barcelona per denunciar les seves condicions laborals

Reclamen l’equiparació de sous als serveis externalitzats, el dret a vaga i un conveni digne, entre altres


Els professionals de l’àmbit social contractats per la Generalitat cobren al voltant d’uns 30.300 euros anuals, mentre que, pel mateix servei, una persona contractada de manera externalitzada per una entitat o empresa privada, en cobra uns 20.600. A grans trets, les persones que treballen en serveis externalitzats se situen a un 25% per sota de l’equiparació salarial.

Aquesta diferència de sou és un dels múltiples greuges que pateixen les treballadores sota el conveni de l’acció social a Catalunya no contractades per l’administració. Per denunciar-ho, i per lluitar contra aquesta situació, un grup de treballadores han constituït aquest dimecres al vespre la Plataforma de persones treballadores sota el conveni d’acció social de Barcelona, que ve a sumar-se a les ja constituïdes a Lleida, Girona i a la Catalunya central —sota els noms de Plataforma d’Educadores Socials de Ponent, la Carpa Social i la Plataforma Acció Social Catalunya Central.

Aquest moviment, iniciat fa pocs mesos, reclama al Govern de la Generalitat el reconeixement de la tasca de les persones que treballen sota aquest conveni —caducat des del 2018 i en plenes negociacions per renovar-lo—. Com a principals demandes, insten a les administracions a assolir l’equiparació salarial de les persones treballadores en serveis externalitzats en relació amb les persones contractedes per l’administració. D’altra banda, reclamen el dret de vaga, que en alguns dels serveis no existeix, i per últim un conveni digne per a tot el sector. Es tracta principalment de treballadores de serveis públics externalitzats com centres residencials d’acompanyament a infants tutelats, dones víctimes de violència, persones en situació de sensellarisme, residències de persones amb diagnòstics de salut mental o discapacitat intel·lectual.

A la constitució de la plataforma, celebrada a Barcelona al Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), han participat professionals de diferents disciplines socials, tant de l’educació i treball social i la pedagogia, així com professionals del camp de la psicologia i de la teràpia ocupacional. Per això, una de les demandes d’aquesta trobada ha estat l’emplaçament al CEESC a treballar conjuntament amb la resta de col·legis professionals de Catalunya de Treball Social, Pedagogia, Psicologia i Terapia Ocupacional a ser “part activa de les reclamacions” i treballar per assolir “el reconeixement i la dignificació de les persones treballadores, així com de les integradores socials i el personal d’administració, cuina i serveis generals”, han manifestat les impulsores de la trobada.

“Ens trobem davant d’una lluita compartida i interprofessional; la precarietat a la qual estem sotmesos provoca altes rotacions de personal, perquè no es troben professionals disposades a treballar sota segons quines condicions”, explica Gerald Llach, una de les persones que està impulsant el moviment. “L’alta rotació implica trencaments constants de vincles i excessos en les intervencions per persones que no estan prou preparades o no tenen els coneixements necessaris per intervenir. I d’aquí la necessitat d’exercir el control en la qualitat de la intervenció que només pot millorar amb condicions dignes”, assegura l’educador social.

La trobada, però, genera esperances perquè les condicions canviïn aviat. “És molt emocionant veure com cada setmana que passa en som més i amb moltes ganes de transformar tant les nostres condicions laborals com la de les persones que estem acompanyant, víctimes també d’aquesta precarització”, diu Llach. D’aquí a quinze dies tornaran a trobar-se a la seu del CEESC per seguir avançant en la seva lluita.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ester Vilanova i la Geltrú
2.

Com ens podem adherir a la plataforma? Gràcies

  • 0
  • 0
Isidoro Fernandez Barcelona
1.

Es muy triste,que personas que han dedicado sus estudios y elegido está carrera,se vean discriminados según quien les contra,cuando el trabajo y la responsabilidad es la misma,creando una diferencia de clases dentro de la misma profesión,por la igualdad de salarios YA,no te apoltrones ,lucha,es en beneficio de Todos,te necesitamos

  • 2
  • 0

Comenta aquest article