SATSE denuncia ràtios de fins a 25 i 30 pacients per professional d’infermeria als hospitals de la sanitat privada

El sindicat alerta sobre la “precarietat de les plantilles” d’aquests centres i diu que posa en “risc” la seguretat dels pacients


SATSE Catalunya denuncia que la precarietat de les plantilles d’infermeres i infermers dels hospitals de la sanitat privada “provoca que cada professional pugui arribar a tenir assignats 25 pacients en el torn de matí i més de 30 en el torn de nit”. Així es desprèn d’un estudi que el sindicat ha fet a més de 90 hospitals privats de tot l’Estat espanyol per a conèixer la dotació de professionals a les unitats d’hospitalització i les de cures intensives. Per tot plegat, SATSE ha exigit que el Congrés dels Diputats aprovi de forma immediata la Llei de Seguretat del Pacient. “És l’única manera d’aportar el màxim valor assistencial i seguretat en l’atenció sanitària dels hospitals privats”, ha apuntat el sindicat.

El sindicat d’infermeria destaca, per exemple, que el grup d’hospitals privats QuirónSalud, amb més de 30 centres analitzats en l’estudi, té equipaments en els quals s’estableix una assignació de fins a 27 pacients per infermera o infermer en les plantes d’hospitalització en el torn de matí i de fins a 30 en el torn de nit. Pel que fa a les Unitats de Vigilància Intensiva, a QuirónSalud, s’assignen entre quatre i set pacients per professional sanitari. Per a SATSE Catalunya, aquestes dades “evidencien una preocupant precarietat pel que fa a la seguretat i qualitat assistencial i de cures”.

L’organització sindical afirma que els hospitals de la sanitat privada queden majoritàriament “al marge dels estàndards òptims de seguretat i qualitat assistencial per al pacient” que reflecteixen els estudis científics que relacionen directament les complicacions, els efectes adversos i l’increment de risc de defuncions amb la dotació de pacients per infermera. Segons SATSE, aquests estudis determinen un màxim d’entre sis i vuit pacients per infermers o infermer en les plantes d’hospitalització i un màxim de dos pacients per professional a les Unitats de Vigilància Intensiva.

El sindicat assevera que aquesta “precària i arriscada situació per al pacient” exigeix que la Llei de Seguretat del Pacient sigui aprovada amb urgència en el Congrés dels Diputats: “És l’única manera d’aportar el màxim valor assistencial i seguretat en l’atenció sanitària dels hospitals privats del nostre país”, ha apuntat SATSE.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article