Les dones cobren un 12,7% menys que els homes a les universitats públiques de l’Estat, segons un informe

La bretxa és més gran dels 30 als 39 anys, moment en què s’inicien projectes familiars


Les dones cobren un 12,7% menys que els homes a les universitats públiques de l’Estat, segons un informe del Ministeri d’Universitats, ANECA i CRUE Igualtat sobre la bretxa salarial de gènere a les universitats públiques. L’estudi ha apuntat que els complements salarials mostren una bretxa encara més gran, fins al 19,1%. “És una xifra massa alta per a una institució pública”, ha assenyalat el ministre d’Universitats, Joan Subirats, i ha explicat que l’objectiu del Govern espanyol és eliminar-la i que les universitats puguin esdevenir exemples d’igualtat de gènere. La bretxa és més gran dels 30 als 39 anys, moment en què s’inicien projectes familiars.

A través dels complements salarials es retribueixen els mèrits dels investigadors i de la participació en projectes d’investigació, formació o gestió, explica l’informe. A l’Estat, la bretxa de gènere del sou base és d’un 1,8% de mitjana, i 7 de les 48 institucions presenten una bretxa salarial de gènere del sou base superior al 10%.

L’estudi ha destacat també que a l’inici de la carrera de docent i investigador gairebé no hi ha diferències salarials entre homes i dones. És a mesura que avança la trajectòria professional que la bretxa va creixent, i arriba al màxim entre els 30 i els 39 anys, coincidint amb l’edat més habitual per accedir a la docència, i moment en què s’inicien projectes familiars. En aquest sentit, l’informe ha apuntat que només les dones pateixen les conseqüències de la decisió.

El 52% de les universitats tenen una bretxa de complements salarials de gènere superior al 20%. Només el 23% dels centres tenen una bretxa de complements salarials de gènere inferior al 10%, i algunes arriben als valors superiors al 30%.

Als complements per sexennis, la bretxa és del 28,5%, i als projectes, el 47,3%. Aquests complements van lligats a l’acumulació i el reconeixement de mèrits en investigació i transferència de coneixement. El 65,5% de les dones no té cap sexenni, mentre que els homes que no en posseeixen són el 59,6%. I la bretxa de gènere augmenta segons el nombre de sexennis concedits: les dones que tenen sis o més sexennis representen el 28,8% del personal docent investigador.

L’informe és la continuïtat d’un projecte encetat el 2021 i, per primera vegada, hi ha participat totes les universitats públiques de l’Estat. Ha estat elaborat per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat del País Basc i la Universitat Pública de Navarra. Aquest estudi no recull el personal tècnic, de gestió, d’administració ni de serveis.

Mesures proposades per acabar amb la bretxa salarial de gènere

L’estudi ha conclòs una sèrie de mesures per lluitar contra la bretxa salarial entre homes i dones. Els investigadors recomanen que les universitats tinguin plans que garanteixin la igualtat de gènere en totes les activitats, que les comissions d’avaluació i selecció de convocatòries i projectes sigui paritària, i que es promoguin projectes amb perspectiva de gènere, la paritat als equips d’investigació i l’augment de dones investigadores principals.

Paral·lelament, el ministre d’Universitats ha explicat que durant aquesta legislatura ha treballat en l’elaboració d’informes sobre les mesures que es vagin prenent al respecte, i s’ha compromès a fer-ne sobre la segregació de gènere per tipologia d’estudis. Subirats assegura també estar treballant per acabar amb l’assetjament sexual als centres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article