L’Estat espanyol registra l’índex de pobresa més elevat pels migrants entre els països de l’OCDE

El 40% dels immigrants residents a l’Estat es troben en risc d’exclusió social, més del doble respecte als nadius


L’Estat espanyol registra l’índex de pobresa més elevat pels migrants entre els països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). En un estudi publicat aquest dijous, l’organisme apunta que un 40% dels immigrants residents a l’Estat es troben en risc d’exclusió social, molt per sobre la mitjana de l’OCDE (27,5%) i la mitjana de la Unió Europea (26%). La xifra contrasta amb la de les persones nascudes al país, on el percentatge de gent en risc d’exclusió social se situa al voltant del 17%. Això també es tradueix al mercat de treball, ja que la taxa de desocupació dels immigrants a l’Estat espanyol (22%) és superior a la dels nadius (13%).

A diferència d’altres països, la bretxa de pobresa entre els immigrants i els nadius a l’Estat s’ha eixamplat durant els últims anys. Al llarg del període 2010-2020, el nombre de persones en risc d’exclusió social nascudes al país s’ha reduït al voltant d’un 0,5%, mentre que en el cas dels immigrants el nombre s’ha incrementat prop d’un 2%. Al conjunt de la Unió Europea, en canvi, la població nativa amb prou feines ha registrat variacions, mentre que el nombre d’immigrants en risc d’exclusió social s’ha reduït un 2%.

Tot i que l’informe de l’OCDE destaca l’elevat grau d’integració dels migrants a l’Estat en estudis terciaris —un de cada tres en té—, lamenta la seva alta desocupació i les “dificultats” que han d’afrontar a l’hora de trobar feines d’acord amb les seves capacitats.

De fet, l’organisme assegura que els immigrants tenen menys possibilitats de ser contractats en comparació amb els nadius i assenyala que bona part d’ells es veuen obligats a acceptar feines per sota el seu grau de qualificació. Alhora, veu més probable que els immigrants ocupin treballs temporals o es vegin forçats a treballar hores extres per obtenir ingressos suficients. “Aquests problemes es traslladen als seus fills, que pateixen les conseqüències d’un mercat laboral deficient”, afegeix.

Si bé l’informe defensa que en línies generals la integració dels immigrants al conjunt dels països de l’OCDE ha estat positiva al llarg de les últimes dècades, també apunta que “hi ha molt camí per recórrer” en relació amb la reducció de la bretxa entre els immigrants —i els seus fills— i els nadius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article