Educo denuncia que l’alimentació dels infants més vulnerables està en risc 

Un de cada tres infants a Catalunya està en risc de pobresa i exclusió social i no té accés a un àpat complet al dia


Educo, l’ONG de Cooperació Internacional per la Infància, denuncia que l’alimentació de 442.000 infants a Catalunya no està garantida i afirma que aquesta situació s’empitjora encara més amb l’arribada de l’estiu. Alerta que sense les beques públiques de menjador molts infants no poden tenir un àpat complet al dia. En vista de les Eleccions Generals, l’organització reclama als partits polítics més compromís amb la infància més vulnerable. 

Amb l’arribada de les vacances d’estiu, l’alimentació de molts infants passa a estar en risc. A Catalunya, aproximadament 150.000 infants són receptors de les beques públiques de menjador. Quan s’acaba el curs i arriben les vacances, les famílies ja no poden comptar amb aquest suport econòmic i l’alimentació dels infants deixa d’estar garantida. “El menjador escolar i l’espai del migdia incideixen directament en el benestar infantil i són una garantia per a una alimentació saludable, a més de ser una palanca per a l’equitat educativa i reduir l’abandó escolar primerenc”, sosté Pilar Orenes, directora general d’Educo. “No podem permetre que la infància no tingui assegurada una cosa tan bàsica com un plat de menjar, sigui el període de l’any que sigui”, afegeix. 

L’organització alerta també que en el temps de vacances d’estiu la nutrició no és l’única cosa que està en risc per als infants. Remarquen que els centres escolars són un espai on estan protegits, es relacionen amb els seus companys i companyes, juguen, aprenen i gestionen les seves emocions. En acabar el curs escolar, les condicions de benestar i les relacions socials dels infants empobrits es dificulten. Segons les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’INE d’abril de 2023, a l’Estat espanyol 2,8 milions de nens i nenes no poden anar de vacances fora de la seva residència habitual ni una setmana a l’any. 

Davant d’aquesta situació, Educo demana als partits polítics un compromís més gran amb la infància, especialment amb la que viu a llars amb pocs recursos. Entre les demandes que l’ONG està traslladant als partits en el context de les pròximes Eleccions Generals, l’organització reclama el menjador escolar universal i gratuït, especialment per a la infància en risc d’exclusió i pobresa. Pel que fa a l’estiu i al període de vacances escolars, Educo també demana als partits polítics que es comprometin a oferir de forma gratuïta o assequible programes educatius i de lleure i temps lliure o reforçar l’oferta existent, garantint sempre una bona alimentació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article