Aprovats tres nous permisos laborals per afavorir la conciliació

El registre com a parella de fet donarà dret a 15 dies naturals


El Govern espanyol ha aprovat tres nous permisos laborals que estaven previstos a la Llei de famílies, que va decaure a causa de l’avançament electoral. Dins d’un reial decret llei amb diverses mesures, l’executiu ha aprovat un permís de cinc dies remunerats per a la cura de familiars que hagin patit un accident o tinguin una malaltia greu, i un altre de quatre dies per causes de força major quan sigui per motius familiars urgents i imprevistos. També s’ha aprovat un nou permís parental anual però no remunerat de vuit setmanes que podran gaudir les mares i pares amb fills menors de vuit anys. A més, el registre com a parella de fet donarà dret a un permís de 15 dies naturals, com passa amb els matrimonis.

Segons recull una nota del Ministeri de Treball i Economia Social, el nou permís parental tindrà una durada no superior a vuit setmanes, continues o discontínues, serà intransferible i es podrà gaudir de manera flexible, a temps parcial o complet.

Pel que fa al permís de cinc dies per accidents o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització però que requereixi repòs domiciliari, se’n podran beneficiar les persones que convisquin amb el treballador, les parelles de fet, i familiars consanguinis de la parella de fet.

El tercer permís correspon a quatre dies per causes de força major per motius familiars urgents i imprevistos, en cas de malaltia o accident que faci indispensable la presència immediata. En el cas del permís per mort del cònjuge, de dos dies, es tenen en compte les parelles de fet.

Més ajudes

El Govern espanyol també ha ampliat el dret a l’adaptació de la jornada de les treballadores amb persones dependents a càrrec si s’acredita que s’ha de tenir cura de fills majors de 12 anys, el cònjuge o la parella de fet, familiars amb consanguinitat de fins a segon grau del treballador, així com d’altres persones dependents que convisquin al mateix municipi.

En el cas de les famílies monoparentals, el progenitor únic podrà gaudir de les ampliacions completes de suspensió del contracte contemplades en el cas de famílies amb dues persones progenitores en el supòsit de discapacitat del fill o en naixements múltiples.

A més, també s’ha aprovat la pròrroga fins al 31 de desembre de la prohibició d’acomiadament en empreses que es beneficiïn d’ajudes públiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article