#Afavor, la campanya per “implicar els joves” en la cooperació al desenvolupament

Meritxell Serret defensa que “fa més falta que mai” ara que hi ha qui “intenta instar actituds xenòfobes”


El Govern ha engegat aquest dilluns la campanya #AFavor, que busca “implicar els joves” en la cooperació al desenvolupament. Després de constatar que els joves catalans veuen “bastant o molt important” destinar recursos a aquestes polítiques, però desconeixen exactament en què consisteixen, l’executiu ha posat en marxa aquesta iniciativa de “sensibilització” tenint en compte “la ignorància i la por que vol sembrar l’extrema dreta i els feixismes, que a dir d’avui s’acosten al poder”. La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que l’ajut al desenvolupament “fa més falta que mai” ara que hi ha qui “intenta sembrar por i instar actituds negacionistes, xenòfobes, racistes i intolerants”.

“La cultura de la cooperació és necessària per falcar la cohesió social i els principis democràtics”, ha remarcat aquest dilluns a la tarda en un acte de presentació de la campanya que pretén “explicar més la cooperació” que fa Catalunya. Aquesta política és una de les grans apostes de la conselleria d’Acció Exterior, dirgida per Meritxell Serret. De fet, la partida de cooperació va ser la que més ha augmentat en els pressupostos del 2023, passant de 35 milions d’euros a 45 milions d’euros.

A més, el departament ha anunciat un nou mètode per assolir l’objectiu de dedicar el 0,7% dels ingressos propis de la Generalitat a cooperació el 2030. Actualment, es troba entorn del 0,2%, segons l’executiu.

Enquesta sobre cooperació

Una enquesta elaborada per Sigmados i encarregada pel departament d’Acció Exterior i Unió Europea indica que el 84,2% de la població veu important destinar recursos a contribuir al desenvolupament de països empobrits i el 68,9% creu que aquestes accions milloren la vida de les persones en aquests països, una xifra que suposa un increment de 25 punts respecte a la darrera enquesta realitzada el 2009.

Amb 1.600 entrevistes a residents a Catalunya, l’enquesta publicada al març apunta que les desigualtats i la pobresa i els conflictes armats i la violència són les principals preocupacions de la població, per davant de qüestions com la degradació del medi ambient o la crisi alimentària. Per fer front als reptes globals, el 55,6% dels enquestats creu que la resposta ha de ser tant local com global, mentre el 31,4% defensa que ha de ser només global i l’11,9% només local.

Desconeixement sobre la cooperació al desenvolupament

L’enquesta també mostra que la població desconeix què és exactament la cooperació al desenvolupament. Més d’un 70% dels enquestats diu no saber-ho, mentre el 38,5% no n’ha sentit mai a parlar. A més, un 42% dels ciutadans reconeix no estar informat sobre el que passa als països empobrits i el 47,3% reconeix no haver sentit mai a parlar sobre l’objectiu del 0,7%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article