Pas endavant per enfortir el tercer sector social amb la signatura d’un nou pla de suport

L’acord, signat entre el Govern i la Taula d’entitats del Tercer Sector i La Confederació, inclou 84 mesures


Nou pas endavant per enfortir el tercer sector social català. Aquest dimecres s’ha signat el IV Pla de Suport al Tercer Sector Social 2023-2027 subscrit entre el Govern, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya.

L’acord inclou 84 mesures, estructurades en set àmbits de treball, que tenen per objectiu enfortir les entitats socials, facilitar el desenvolupament de les seves tasques, fer més efectives les polítiques destinades als col·lectius en situacions més vulnerables, per així, reforçar el model català de benestar social.

El pla, al qual s’ha adherit per primera vegada La Confederació, contempla com a novetat el compromís del Govern a impulsar els canvis normatius necessaris que facilitin la participació i representació del tercer sector social en els òrgans de participació institucional en els quals s’aborden les polítiques socials que han de donar resposta als col·lectius en situacions de vulnerabilitat social. És a dir, que el tercer sector no només sigui executor de les polítiques socials sinó que pugui també desenvolupar-les conjuntament amb les administracions. D’altra banda, l’acord també disposarà d’un espai de diàleg i treball “permanent” entre el Govern el tercer sector per tal de millorar el seu sistema de finançament.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha encapçalat l’acte de la signatura del nou pla, ha posat en valor aquest acord que “enforteix la cooperació entre el Govern i les entitats socials” i que suposa un “salt endavant” pel sector. Aragonès, que ha titllat aquest nou pla com el “més ambiciós” que s’ha fet fins al moment, ha reconegut durant la seva intervenció el “paper fonamental” del tercer sector en l’estat del benestar català. Així mateix, el president també ha admès que les organitzacions socials catalanes porten temps fent “un esforç extra” donant resposta a les diverses crisis econòmiques i socials que arrossega Catalunya, i per això ha volgut agrair la feina feta al tercer sector. “Com més cohesió social tinguem menys espai deixarem als discursos d’odi que volen revertir drets”, ha manifestat Aragonès, en al·lusió a l’extrema dreta.

La presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha manifestat durant la signatura de l’acord que aquest pla que dona “més eines” a les entitats, ajudarà al sector a ser més “eficient, eficaç i innovador”. Alsina, d’altra banda, ha manifestat que confia que el pla tingui una vigència “curta” perquè voldria dir que la Llei del Tercer Sector ja estaria en marxa. “És una llei molt necessària pel país i per les persones que atenem”, ha dit.

Per la seva banda, Jordi Roman, president de La Confederació, ha manifestat que el tercer sector necessita una “protecció especial”, tot reconeixent que el pla signat els hi ofereix. “Només ens queda posar fil a l’agulla per convertir aquestes mesures en accions reals, que puguin transformar el món tal com volem des de les nostres entitats”, ha expressat Roman.

El IV Pla tindrà una vigència de quatre anys. L’acord també inclou la creació d’una comissió de seguiment integrada per representants de la Generalitat, la Taula i la Confederació que es reuniran semestralment. Així mateix, es realitzarà una cimera anual per fer seguiment del pla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article