El Consell General d’Infermeria comptabilitza divuit agressions a infermeres a Catalunya durant el 2022

Al global de l’Estat aquests successos s’han disparat i s’han registrat 2.580 incidents


El Consell General d’Infermeria (CGI) ha comptabilitzat divuit agressions a infermeres a Catalunya durant el 2022. En un comunicat, l’ens ha apuntat que d’acord amb les dades del seu observatori d’agressions, aquest territori ocupa la tretzena posició del total de comunitats. En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta mena de successos s’han disparat a nivell global. Se n’han registrat 2.580 a tot l’Estat, un 58,38% més que durant el 2021, quan se’n van detectar 1.629. L’ens atribueix aquest creixement a una major conscienciació dels professionals a l’hora de denunciar i al fet que hi ha més sensibilitat en el moment de registrar les dades per part dels diferents territoris. 

Per comunitats autònomes, Andalusia és la que ha registrat un nombre més gran d’aquests successos, amb 728, seguida de Castella i Lleó (317), el País Basc (315), les Balears (268) i Galícia (188). Per contra, les regions que han notificat menys agressions són Ceuta (0), Extremadura (1), Melilla (3), Cantàbria (8), Canàries (11) i Catalunya (18).

Florentino Pérez Raya, president del Consell General d’Infermeria, ha assegurat que “les infermeres i infermers d’Espanya s’enfronten cada dia a fer la feina amb una pressió assistencial brutal a causa del dèficit crònic de professionals”. Ha apuntat que fan falta gairebé cent mil infermeres per equiparar Espanya amb els veïns europeus. “Les infermeres no som responsables dels mals del sistema, de les demores a l’atenció, de la manca de recursos, de no poder atendre les seves expectatives”, ha indicat Raya.

Per això, el president de les 336.000 infermeres espanyoles ha subratllat que “hi ha límits que no es poden traspassar perquè l’abnegació de les professionals no implica suportar vexacions ni agressions”. Ha recordat que amb la violència, sigui verbal o física, la tolerància ha de ser zero. “No hi ha cap justificació per sentir por o patir lesions, amenaces ni vexacions quan un simplement exerceix la seva tasca al seu lloc de treball. I menys quan la seva feina consisteix a salvar vides, a cuidar la salut de les persones”, ha considerat.

Davant d’aquesta situació, des del CGE han demanat la col·laboració i la comprensió de la classe política i la ciutadania i han animat les infermeres a denunciar “qualsevol agressió”.

Per tal de prevenir situacions violentes a la pràctica assistencial diària i afrontar l’agressió en cas que es produeixi, el CGE presentava el mes de febrer passat un pla integral, realitzat en col·laboració amb Policia Nacional. Inclou un curs formatiu gratuït, impartit per l’Institut Superior de Formació Sanitària de 20 hores de durada, en col·laboració amb l’equip d’interlocutor policial sanitari. Gairebé 3.000 col·legiats espanyols han participat en aquesta formació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article