Les dones amb discapacitat física es posen en primer pla

Una exposició fotogràfica, impulsada per ECOM, mostra i consciencia sobre les discriminacions del col·lectiu


“Surt, no t’amaguis a un calaix! Alça la veu si et ve de gust. Parla amb dones com tu i trobaràs un increïble ventall d’idees i històries pròximes a les teves pròpies vivències. Compartim i volem allò que som i podem arribar a ser”. Aquest és un dels missatges que acompanya l’exposició fotogràfica ‘Dones diverses’ i que millor sintetitza l’objectiu de la mostra: visibilitzar, conscienciar i sensibilitzar sobre les múltiples discriminacions que pateixen les dones amb discapacitat física o orgànica en l’àmbit laboral, social i la seva quotidianitat, especialment en la incorporació al mercat de treball. A la mostra, impulsada per la Federació ECOM, participen una cinquantena de dones.

Consta d’una compilació de 36 fotografies —realitzades per la Bruna Cooperativa Audiovisual durant una sessió de fotos al Mercantic Vintage Village— i estan acompanyades de testimonis en primera persona de dones amb discapacitat. L’exposició, que va ser inaugurada el passat juny a l’Espai Jove Fontana, està instal·lada durant aquest juliol a la Biblioteca Sagrada Família, fins al 2 d’agost. Després, es traslladarà a la Biblioteca Montserrat Abelló, a Les Corts, fins a mitjans de setembre, i a partir d’allà, anirà itinerant a altres indrets de Catalunya.

Segons Mireya Calduch, una de les dones que ha participat en el procés que ha donat forma a la mostra, primer van identificar entre totes les participants quines són les discriminacions que pateixen com a dones amb discapacitat. “Des d’aquest coneixement volíem construir d’una manera col·laborativa l’exposició i també fer una xarxa de suport entre totes”. A més a més, Calduch assegura que la iniciativa els ha possibilitat posar-se en primer pla: “Ha servit per mirar-se a una mateixa. Tinc cicatrius i no passa res. El meu cos és divers, i què passa perquè sigui així? Som diferents, però tots som macos”, reflexiona. Així, Calduch espera que la mostra ajudi a donar visibilitat al col·lectiu i “obrir mirades”.

ECOM considera que cal abordar les discriminacions del col·lectiu des d’una perspectiva feminista i interseccional

Discriminació en el món laboral

La mostra ha nascut a partir del programa d’ECOM ‘Dona, alça el vol’, una iniciativa impulsada el 2019 amb l’objectiu de promoure l’empoderament de les dones amb discapacitat física o orgànica i que dona visibilitat a les múltiples violències que pateix el col·lectiu, especialment en l’àmbit de la incorporació al mercat de treball.

Per això, a l’exposició es posa el focus en les discriminacions laborals, i ho fa aproximant algunes dades que posen en evidència aquesta realitat. Per exemple, la taxa de dones amb discapacitat que no han pogut accedir al treball remunerat triplica a la dels homes amb discapacitat (27,3% versus un 8,6%). En aquesta línia, una de cada quatre dones amb discapacitat està a l’atur. I encara més: “La bretxa salarial de les dones respecte els homes amb discapacitat és major que l’existent entre les persones sense discapacitat, el que convertint les dones amb discapacitat en un dels col·lectius amb salaris més baixos”, afegeixen des d’ECOM.

“Hi ha molta discriminació en aquest àmbit”, reconeix Calduch, qui també creu que amb la mostra i les reflexions que presenten volen llençar un missatge clar: “Podem arribar on vulguem estar, podem trencar el sostre de vidre, tot i que ens costa molt més poder arribar a fer-ho i necessitem que les empreses canviïn la mirada sobre la discapacitat”, explica Calduch, que treballa com a assistent de direcció. 

Per resoldre aquesta discriminació, des d’ECOM consideren que cal abordar aquestes qüestions “des d’una perspectiva feminista i interseccional”. I per això creuen fonamental “fomentar espais comuns per compartir experiències i generar eines de detecció, ajuda i empoderament”, tal com són aquesta mostra, i el projecte en el qual s’enmarca. 

Quatre àmbits que travessen les dones amb discapacitat

Més enllà de la discriminació laboral, l’exposició també assenyala altres àmbits i interseccions que travessen les dones amb discapacitat, i per això es divideix en quatre temàtiques: Violència i discriminació; Empoderament i trencament; Autenticitat, plenitud i cures; i Cooperació.

A banda, la mostra, que ha estat dissenyada amb criteris d’accessibilitat, i compta amb audiodescripcions i textos en lectura fàcil, també disposa d’un espai de participació per a les persones assistents que vol justament promoure la reflexió vers les desigualtats que pateixen les dones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article