Entitats contra el racisme denuncien la discriminació racial present en les investigacions policials

Insten a les autoritats a fomentar la transparència, la rendició de comptes i el control dels cossos de seguretat pública


L’Associació Catalana de Residents Senegalesos a Catalunya, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Catalunya i SOS Racisme Catalunya, amb el suport de més de 50 entitats socials d’arreu de l’Estat espanyol, han firmat el comunicat ‘Yo también doy con el perfil’ per denunciar el racisme en les investigacions policials. Alerten que entre les forces i cossos de seguretat existeixen biaixos racistes que influeixen en les seves actuacions i recerques, afectant directament els drets i llibertats de les persones no blanques, especialment els venedors ambulants. Insten a les autoritats competents a prendre mesures i augmentar la transparència i la supervisió dels processos de recerca policial. Aquest dijous 20 de juliol han organitzat una roda de premsa i concentració a Barcelona per denunciar aquesta realitat.

Les entitats implicades llançaren un comunicat el passat 17 de juliol en el qual denuncien que els processos policials sovint són racistes i estan basats en identificacions sense cap tipus de garantia ni control judicial, amagades baix el secretisme de la investigació policial. “Aquesta falta de transparència i supervisió posa en risc drets fonamentals”, alerten al comunicat. 

Els venedors ambulants, destaquen les entitats, són els qui més sovint pateixen aquesta violència. Denuncien que les detencions, els atestats policials, les acusacions i els processos judicials que es fan cap a aquest col·lectiu es produeixen sense cap tipus de garantia ni transparència. “És alarmant que qualsevol persona dins d’aquest col·lectiu pugui ser detinguda per accions d’uns altres. Aquestes actuacions es duen a terme en procediments plens d’errors i no tenen en compte el racisme estructural existent, el qual afecta el reconeixement i perpetua la discriminació”, denuncien les entitats.  

Alerten que aquests processos poden derivar en un procediment penal que impactarà en la vida personal i les llibertats de la persona acusada. “Davant aquestes injustícies ens preguntem qui es farà responsable de la reparació de la persona que ha sofert una acusació injusta. D’això, fins ara, ningú es fa responsable”, afirmen. Les sentències condemnatòries, expliquen, sovint es basen en la reafirmació de l’atestat i la identificació realitzada pels agents en el judici, sense cap altra prova que la seva paraula. “És gravíssim que les identificacions policials puguin ser realitzades per particulars sense cap garantia, arribant aquests mateixos a donar testimoniatge enfront del jutge d’haver estat induïts per la policia a identificar a dues persones perquè ‘donaven amb el perfil’, demostrant, després d’haver passat 2 mesos a la presó, que eren completament innocents”, reivindiquen al comunicat. 

Davant d’aquesta realitat, SOS Racisme Catalunya, l’Associació Catalana de Residents Senegalesos a Catalunya i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona reafirmen el seu compromís en la lluita antiracista i insten a les autoritats implicades a augmentar el control i la supervisió de les investigacions policials i a incrementar la transparència en aquests processos. “És necessari i urgent fomentar la sensibilització sobre la discriminació racial en els cossos de seguretat i garantir que els procediments d’identificació siguin imparcials, justos i lliures de racisme”, asseguren les entitats, les quals animen també a la societat civil, les institucions i l’administració pública a lluitar contra el racisme. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article