El nivell socioeconòmic dels pacients amb insuficiència cardíaca afecta directament a l’evolució de la seva malaltia 

Els programes que integren atenció primària i hospitalària aporten beneficis als pacients independentment del seu poder adquisitiu


Existeix una relació entre els indicadors socioeconòmics i la permanència de pacients en programes d’atenció de malalties cròniques, fet que pot impactar en la disminució de la seva esperança de vida o un augment de les hospitalitzacions. L’Hospital Universitari de Bellvitge ha centrat una investigació en aquest fet i ha avaluat l’impacte de l’estatus socioeconòmic en l’efectivitat de programes globals d’insuficiència cardíaca. Segons l’anàlisi retrospectiva dels casos de 77.500 persones amb insuficiència cardíaca donades d’alta a Catalunya entre 2015 i 2019, la implementació de programes multidisciplinaris i que integren atenció primària i hospitalària comporta beneficis independentment del nivell socioeconòmic dels pacients. 

Per portar a terme l’estudi, els casos dels pacients estudiats han estat dividits en dos grans grups: els tractats a l’àrea HUB-Delta del Llobregat per la UMICO (Unitat Multidisciplinària d’Insuficiència Cardíaca Comunitària) i les persones ateses a la resta d’àrees assistencials catalanes. De forma global, els resultats de l’estudi indiquen que durant el període de consolidació de la UMICO (anys 2018-2019) s’ha registrat una reducció significativa dels reingressos i les morts relacionades directament amb la insuficiència cardíaca entre els pacients de la unitat en relació amb la resta de pacients catalans.  

Respecte a l’efecte concret de les desigualtats socioeconòmiques, l’estudi mostra una reducció de la mortalitat en els nivells baix i molt baix a l’àrea HUB-Delta en relació a la resta del territori. De la mateixa forma, el risc de mort, que és menor entre les persones dels estrats alt o molt alt, també veu accentuada aquesta tendència entre les persones amb insuficiència cardíaca tractades per la UMICO a l’àrea HUB-Delta en comparació amb la resta de Catalunya.  

El doctor Josep Comín, cap de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge i investigador principal del grup BIO-HEART de l’IDIBELL, ha explicat que “amb aquest estudi hem demostrat d’una banda que les desigualtats socioeconòmiques són un predictor de l’evolució de pacients amb insuficiència cardíaca, i d’altra que la implementació d’un programa d’abordatge de la insuficiència cardíaca basat en un model en que recursos hospitalaris i d’atenció primària s’integren optimitza el control de la malaltia, independentment de la situació socioeconòmica de cada persona”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article