Impuls per transformar la formació professional per acreditar i formar a 800.000 professionals

El Govern impulsa una xarxa de centres amb l’objectiu d’augmentar les persones ocupades amb un nivell de qualificació professional mitjà


El Govern ha aprovat aquest dimarts el desplegament d’una xarxa de centres de Formació Professional (FP) integrada per tal de formar i acreditar fins a 800.000 professionals amb un nivell mitjà de qualificació fins al 2030.

Ara com ara, un 24% de la població ocupada a Catalunya té un nivell mitjà de qualificació professional —Batxillerat o cicles formatius de fins a grau mitjà—, mentre que l’escenari òptim dictat per la UE és d’un 45%. Per tal de desplegar aquesta xarxa d’FP integrada, l’executiu està elaborant un informe de prospectiva per determinar les necessitats de futur del teixit productiu. Segons ha detallat el Govern, els centres d’FP integrada oferiran tots els serveis del sistema així com formació professional continuada.

Amb l’aprovació del decret de centres de formació professional integrada, l’executiu busca transformar l’actual xarxa per tal que aquesta “s’ajusti a les necessitats del model productiu català”. Tal com ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, el decret regularà la creació i desplegament de centres d’FP integrada, així com el servei d’acreditació de competències.

Ara com ara, Catalunya compta amb 2.233 centres de formació professional públics o privats. L’objectiu d’impulsar els centres d’FP integrada és “donar resposta a les necessitats de qualificació de qualsevol persona al llarg de la seva vida”. Amb això, el Govern proposa desplegar centres d’FP que ofereixin tots els serveis del sistema, és a dir, certificats i títols professionals, orientació i informació, i acreditació de competències professionals, així com itineraris formatius complets. Així, aquests centres oferiran formació professional continuada des dels 16 fins als 67 anys i especialització per sectors.

Fonts del Govern apunten que el compromís de l’executiu és que de cara el curs 2024-2025 entorn d’uns 40 centres públics dels 2.233 que ja existeixen treballin com a centres d’FP integrada i ofereixin així tots els serveis. Per tal que aquests quedin acreditats com a centres d’FP integrada, el Govern ha anunciat que a partir de l’1 de setembre s’obrirà un procés per tal que els centres demanin que se’ls atorgui la condició.

En aquest sentit, el Govern ha aprovat també aquest dimarts la creació d’un mapa de centres de formació professional, que s’espera que es publiqui a finals d’aquest any, per tal de definir les necessitats de cada sector així com de cada territori pel que fa als centres i l’oferta formativa d’aquests.

Informe de prospectiva de l’FP a Catalunya

Per tal d’assolir la formació i acreditació d’aquestes 800.000 persones, el Govern també està elaborant un informe de prospectiva de l’actual xarxa d’FP a Catalunya que s’espera que es publiqui a partir del pròxim novembre. Segons han explicat fonts de l’executiu, l’informe s’està elaborant amb la col·laboració de tots els agents implicats, sindicats i patronals, per tal de “dibuixar” l’estratègia a futur de tota la xarxa d’FP. L’informe ha de determinar quins i quants professionals necessita Catalunya, així com els sectors que s’han de potenciar i els territoris on s’ha d’enfortir l’FP.

Fonts del Govern han insistit que l’objectiu d’acreditar i formar fins a 800.000 persones és “fer aflorar competències” que ara com ara existeixen, però que no estan acreditades de forma oficial. De cara el 2025, el Govern estima que podrà acreditar la qualificació professional d’entorn de 80.000 persones que ara com ara disposen de formació o experiència no acreditada. Fins al 2030, l’objectiu és formar, des d’un inici o no, i acreditar a 800.000 persones, que és el que l’executiu ha calculat que es necessita per assolir el 45% de població ocupada amb un nivell mitjà de qualificació professional.

Segons dades de l’INE, a Catalunya ara com ara un 28% de la població ocupada té un nivell de qualificació baix, és a dir, només ha assolit l’educació obligatòria. De la resta de professionals, només un 24% té un nivell mitjà de qualificació, i un 47% disposa d’estudis superiors. És precisament aquest 24% que el Govern vol potenciar i fer augmentar fins al 45%, que és l’escenari òptim dictat per la Unió Europea.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article