Nou sistema d’orientació per veu per a persones amb discapacitat visual als Ferrocarrils de la Generalitat

Els usuaris que l’utilitzin obtindran informació accessible per orientar-se a les estacions de manera autònoma


Les persones amb discapacitat visual tenen des d’aquest dimarts més facilitats per viatjar de manera autònoma en els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) gràcies a la instal·lació d’un sistema d’orientació per veu. 

Amb aquest nou sistema, permetrà accedir a la mateixa informació que ofereix la senyalística convencional a les persones cegues, així com a un ampli ventall de persones usuàries, ja siguin persones amb discapacitat cognitiva, amb discapacitat intel·lectual, analfabetes funcionals o amb desconeixement de l’idioma. 

El funcionament del nou sistema d’orientació per veu és molt senzill, escanejant a distància amb el telèfon mòbil unes etiquetes de codis de colors ubicades als diferents elements de les estacions d’FGC com accessos, escales, ascensors, andanes, senyalització, intèrfons, barreres tarifàries o màquines expenedores, les persones usuàries obtindran per una locució la informació accessible per orientar-se en els seus moviments dins les estacions i, per tant, gaudir d’independència, autonomia i certesa en els seus desplaçaments.

A través d’una aplicació gratuïta

El nou sistema d’orientació per veu funciona mitjançant l’aplicació gratuïta NaviLens, disponible per a telèfons Android i iOS, que detecta els codis de colors amb la càmera d’un dispositiu mòbil. Es tracta de codis BIDI, semblants als codis QR, que ofereixen molts avantatges respecte a aquests últims ja que es poden detectar 12 vegades més lluny (a una distància de fins a 20 metres), en moviment, a més velocitat i sense necessitat d’enfocar o tenir enquadrat el codi a la pantalla del mòbil.

La persona que en fa ús no necessita saber prèviament on estan col·locades les etiquetes de codis sinó que només ha d’escanejar al seu voltant amb l’aplicació i obtindrà la informació auditiva en l’idioma en què estigui configurat el telèfon mòbil. Per això, també facilitarà la comprensió de la senyalística a persones que utilitzin una llengua estrangera, mitjançant la traducció automàtica.

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada del director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella i Fortuny, ha visitat aquest dimarts l’estació d’FGC de Gràcia, coincidint amb la posada en servei del nou sistema a les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia.

Capella ha emmarcat aquesta actuació en la tasca d’FGC, “referència internacional pel seu compromís amb l’accessibilitat”, per tal que “sigui possible utilitzar el sistema ferroviari de manera autònoma per totes les persones”. La consellera de Territori ha posat de relleu que l’empresa pública “té una xarxa adaptada al 100% a persones amb mobilitat reduïda des de 2017 i amb l’objectiu d’assolir l’accessibilitat universal, manté una estreta col·laboració amb tots els col·lectius que defensen els drets de les persones amb discapacitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article