Les indemnitzacions per a les víctimes de violència masclista augmenten fins als 17.200 euros anuals

El Parlament aprova també ajudes específiques per a les mares i fills víctimes de violència vicària


Després d’un any de debat, el Parlament de Catalunya ha aprovat l’augment de les indemnitzacions i ajuts a les víctimes de violència masclista i els seus fills. I s’hi incorporen ajudes específiques per a les mares víctimes de violència vicària. La reforma legislativa, impulsada pel PSC, estableix que les víctimes de violència masclista rebran, com a mínim i en un pagament únic, dues vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), és a dir, almenys 17.210,3 euros anuals. Pel que fa als fills de víctimes mortals menors de 26 anys, aquest valor puja a dotze cops d’IRSC (103.261,8 euros), i sis cops per a les dones amb fills morts per violència vicària (51.630,9 euros).

La cambra catalana ha aprovat, en votació final, la reforma de la llei de 2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, impulsada pel PSC, però que s’ha tramitat amb un text alternatiu d’ERC i Junts. Després del debat en ponència i comissió, aquest dijous ha arribat al ple, on ha tirat endavant amb 113 vots a favor, del PSC, ERC, Junts, la CUP, els comuns i el PP. Només l’extrema dreta de Vox s’hi ha oposat, mentre Ciutadans i el diputat no adscrit Antonio Gallego s’han abstingut.

A més d’augmentar les indemnitzacions, la iniciativa també inclou mesures perquè l’autor o inductor de violència masclista no pugui administrar les indemnitzacions per als fills menors d’edat, amb la suspensió cautelar del pagament de les ajudes fins que no compleixin els 18 anys.

En defensa de la iniciativa, la diputada del PSC Beatriz Silva ha assegurat que “els feminicidis són la forma més extrema de la violència masclista”, “l’expressió més dramàtica de la desigualtat entre homes i dones” i “l’expressió d’un terror que soscava la democràcia”. En aquest sentit, la parlamentària socialista ha defensat que “dedicar recursos hauria de ser una prioritat de totes les administracions”, també de la Generalitat, i ha assegurat que aquesta reforma “permetrà un accés efectiu” a aquestes ajudes, que s’augmenten “de forma significativa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article