La dieta mediterrània pot ajudar a reduir l’estrès i l’ansietat durant l’embaràs

Els resultats d’un estudi del Clínic obren la porta a incorporar aquesta pauta nutricional en gestants 


Un estudi del Clínic-IDIBAPS ha revelat que la dieta mediterrània pot ajudar a reduir l’estrès i l’ansietat durant l’embaràs. Les dades s’extreuen d’un assaig clínic amb 1.221 embarassades d’alt risc que es trobaven entre la setmana 19 i la 23 de gestació.

Les dades recollides han demostrat que les participants que van seguir pautes nutricionals en aquest sentit van experimentar una disminució d’entre el 25% i el 28% dels nivells d’ansietat i van presentar millor benestar i qualitat del son. La recerca s’ha publicat a la revista Nutrients i obre la porta a incloure aquesta pauta nutricional en gestants com a estratègia de salut pública.

La investiga parteix de la idea que els trastorns d’ansietat i l’estrès són cada cop més freqüents en dones embarassades i de l’estimació que una de cada cinc futures mares els pot patir. 

Tot i que en cióels darrers temps diverses recerques havien apuntat que la dieta mediterrània, que promou la ingesta d’aliments vegetals rics en antioxidants, com ara fruites, verdures, oli d’oliva verge extra i cereals integrals, estava relacionada amb un millor benestar i salut mental, aquest és el primer cop que un assaig el vincula directament amb l’estrès i l’ansietat.

Fàtima Crispi, investigadora de BCNatal i del grup IDIBAPS Medicina fetal i perinatal, ha recordat entre el 2016 i el 2022 ja va fer-se una recerca que va anomenar-se IMPACT i que va indicar que la dieta mediterrània podia disminuir fins a un terç el risc de tenir un nadó amb baix pes. No obstant això, ha remarcat que “la influència d’aquesta pauta nutricional sobre l’estrès, l’ansietat, l’estat mental, la qualitat de vida i el son de les dones durant l’embaràs encara no es coneixia”.

Reducció del 25% i un 28% l’ansietat i l’estrès matern

Amb el nou assaig, en el qual hi ha participat 1.221 futures mares, el que es va fer va ser dividir les participants en diversos grups. Un va seguir una intervenció per a la promoció de la dieta mediterrània mitjançant visites personalitzades amb nutricionistes. Els investigadors varen encoratjar les futures mares a incrementar la ingesta de cereals integrals, aconsellant-los prendre cinc racions al dia; de verdures i productes làctics, amb tres racions diàries; de fruita fresca, amb dues peces; prendre llegums, fruits secs, peix i carn blanca tres cops per setmana i usar oli d’oliva per a cuinar i amanir. A la resta simplement se li va fer el seguiment habitual i les visites que dicta el protocol actual.   

Després d’analitzar els qüestionaris d’estrès emplenats per les participants i de mesurar els nivells de metabòlits relacionats amb aquest estat mental presents en mostres d’orina, els investigadors van determinar que la intervenció basada en la dieta mediterrània va reduir entre un 25% i un 28% l’ansietat i l’estrès matern. A més, també va millorar el benestar i la qualitat del son de les gestants respecte la resta. 

“Tenint en compte la creixent importància del paper de la salut mental durant l’embaràs, aquests resultats podrien implicar la promoció de la dieta mediterrània adaptada a dones gestants com una potent estratègia de salut pública”, ha declarat Francesca Crovetto, una altra de les responsables de l’assaig.

No obstant això, els autors han assenyalat que el treball presenta algunes limitacions perquè “gran part de les participants eren d’ètnia blanca, amb un nivell socioeconòmic mitjà-alt”. Així doncs, han remarcat que la troballa no s’hauria d’extrapolar a altres poblacions amb característiques diferents. “Caldrà dur a terme nous estudis amb major diversitat poblacional, que avaluïn també els mecanismes responsables dels efectes de la dieta mediterrània observats”, ha subratllat Crovetto.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article