Vall d’Hebron posa en marxa una nova unitat d’hospitalització infantojuvenil de salut mental

Ha registrat 40 ingressos i el perfil majoritari és el d’una noia de 15 anys amb conductes autolesives


La Vall d’Hebron ha posat en marxa una unitat d’hospitalització infantojuvenil de salut mental que en els seus primers mesos d’activitat ha registrat 40 ingressos, la majoria per temptatives de suïcidi i autolesions.

El perfil més habitual és el d’una noia de 15 anys amb aquesta mena de conductes. L’equipament atendrà a prop de 80.000 habitants de Nou Barris, Sant Andreu i Horta Guinardó. Segons han apuntat des de Salut, la seva creació ha permès posar a zero la llista d’espera per a ingressos psiquiàtrics en llits d’aguts a la ciutat. Es calcula que atendrà 180 pacients anuals.

L’entrada en funcionament de la nova unitat suposa un pas endavant molt important pels infants i joves de Barcelona que requereixin un ingrés per trastorn mental, ja que el servei permetrà que puguin estar en un dispositiu assistencial a la mateixa ciutat.

En aquest sentit s’ha expressat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha recordat que fins ara els pacients de Barcelona que necessitaven una hospitalització havien d’acudir a l’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat o a les Germanes Hospitalaries de Martorell. “Aquests recursos continuen existint però ara s’incrementen i fan que la llista d’espera per a ingressar hagi desaparegut”, ha remarcat Balcells.

Així mateix, Balcells ha dit que aquest servei “és més que una nova planta, perquè és un deure pendent que hi havia amb l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron”.

El nou recurs ha tingut un cost d’1,6 milions d’euros que ha finançat íntegrament l’Institut Català de la Salut i atendrà una població de referència de 80.000 infants i adolescents dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta Guinardó. Aquesta àrea inclou dotze dels divuit barris barcelonins amb indicadors socioeconòmics desafavorits, un fet que els responsables de la unitat han destacat.

El perfil majoritari: una noia de 15 anys amb conductes autolesives

Tot i que la nova unitat s’ha presentat aquest divendres passat, l’equipament va entrar en funcionament a l’abril. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de la Vall d’Hebron, ha detallat que des de llavors s’han atès 250 pacients, i s’han registrat 41 ingressos.

Pel que fa al perfil majoritari de les persones que han estat hospitalitzades, és el d’una noia de 15 anys amb conductes autolesives i que ha estat al centre prop de deu dies. Segons Quiroga, aquest és, juntament amb les temptatives de suïcidi, el motiu més freqüent de consulta a les urgències de psiquiatria pediàtrica del centre sanitari.

D’acord amb dades facilitades per la Vall d’Hebron, entre el 2015 i el 2017, les autolesions representaven el 20% dels ingressos atesos a les urgències de psiquiatria pediàtrica. En aquests moments, la xifra s’ha enfilat fins el 75%. “És un problema que no deixa d’augmentar, que la pandèmia va fer que fos més marcat perquè va ser un efecte estressant, però que ja preocupava abans de la covid i que respon a diverses variables que requereixen una anàlisi complexa”, ha afirmat Marc Ferrer, cap d’Hospitalització del Servei de Psiquiatria del centre sanitari. Amb tot, els especialistes han detallat que també existeixen d’altres causes d’ingrés com per exemple l’anorèxia nerviosa, els trastorns psicòtics, l’autisme o les depressions.

Vuit llits d’ingrés i sales de realitat immersiva i relaxació

El nou espai està ubicat a la tercera planta de l’hospital maternoinfantil i disposa de 500 metres quadrats. Té vuit llits d’hospitalització d’aguts i cinc d’hospital de dia. Incorpora una zona de distensió emocional equipada amb una tecnologia que permet realitzar projeccions audiovisuals amb realitat immersiva per treballar exercicis de relaxació. A banda, també disposa d’una sala de contenció zero anomenada Espai Blau per ajudar a desactivar emocionalment els pacients que es troben angoixats. Aquesta està revestida de material tou per evitar lesions i el sostre és un vinil d’un cel blau per induir a la calma.

Clàudia, una jove de 17 anys amb anorèxia i depressió que va ser la primera pacient ingressada en aquesta unitat, ha parlat d’aquests recursos i ha assegurat que són totalment efectius. “A mi sempre m’han funcionat, sobretot en moments en què em sentia més sola”, ha explicat la noia, que ha confessat que l’Espai Blau era un dels que més li agradaven. “Quan estava més nerviosa podia acudir-hi i tenia unes llums que podien posar-se del color que volgués”, ha comentat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article