La Vall d’Aran comptarà amb intel·ligència artificial als serveis integrats d’atenció social i sanitària 

El nou model planteja oferir més autonomia i qualitat de vida a la ciutadania 


Els Servicis Assistenciaus Integrats d’Aran han signat un conveni de col·laboració amb el centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya (IDEAI-UPC) i la Fundació TIC Salut Social per incorporar la intel·ligència artificial aplicada al Programa d’Atenció Domiciliària Integrada Social i Sanitària de l’Aran. El projecte està estructurat en tres grans línies de treball: la modelització, la gestió de dades de les persones ateses i la implementació del model integrat de serveis. Aquesta nova acció forma part del procés d’integració i unificació dels serveis assistencials socials i de salut del territori. 

El conveni permetrà operativitzar la gestió de dades i la informació prevista donant resposta a tasques com la configuració i desplegament de la Unitat d’Anàlisi del Coneixement per a l’estratificació, la identificació precoç de situacions de vulnerabilitat, el monitoratge, el seguiment de les persones i els serveis, l’avaluació, la planificació i la presa de decisions en relació amb la salut i el benestar de la població de la Vall d’Aran. 

La directora de l’IDEAI-UPC, Karina Gibert, ha explicat que “organitzar les dades sota les tecnologies més modernes permetrà poder aprendre d’elles amb tècniques d’intel·ligència artificial que a mig termini puguin ajudar a anticipar problemes tant per a les persones com per a la gestió del propi sistema de salut, sempre des d’una perspectiva escrupolosament ètica i amb totes les garanties de privacitat i seguretat”, ha destacat. 

Un model de serveis assistencials integrats pioner 

Sota el lema ‘Mos centram en tu, mos encuedam de tu’, la Vall d’Aran compta amb un model pioner d’integració i unificació dels serveis assistencials sanitaris i socials. Aquest model ha permès optimitzar recursos i compartir informació entre els àmbits de la salut i social per donar una resposta més completa i adaptada a la ciutadania. L’objectiu és obtenir una visió integral de les casuístiques que influeixen en la salut i el benestar de la població i així, tal com ha explicat Karina Gibert, tenir en compte no només els símptomes de malalties, sinó tot el context de l’individu per fer valoracions més acurades i augmentar els èxits dels tractaments sanitaris i les intervencions sociosanitàries.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article