Companyes de la dona que va morir per la caiguda d’una palmera al Raval la recorden: “Samira és llavor”

Arrels Fundació diu que quatre persones sense llar han mort aquest estiu a Barcelona i adverteix que és una “tragèdia”


Companyes de la Samira, la dona de 20 anys que va morir dijous passat després que una palmera li caigués a sobre, es van reunir divendres a la tarda a la plaça on van tenir lloc els tràgics fets, al Raval de Barcelona. Va ser un acte de memòria i homenatge, carregat de dolor, i que van organitzar les Metzineres, associació per a dones i persones de gènere no binari on la jove havia trobat aixopluc. “Samira és llavor”, deien alguns cartells entre espelmes, rams de flors i fotografies, dipositats a l’espai on hi havia la palmera. Arrels Fundació adverteix que és una “tragèdia” que quatre persones sense llar hagin mort aquest estiu a Barcelona i subratlla que “haver de viure al carrer vulnera molts drets”, fins i tot “el dret a la vida”.

Amigues i companyes de les Metzineres van portar rams de flors i fotografies a la plaça d’Emili Vendrell, a uns pocs metres del local de l’associació i on dijous va morir la Samira. En un acte travessat pel dolor davant la mort d’una dona molt jove, s’hi van unir veïns del Raval i treballadors de l’Agència de Salut Pública de Barcelona per rendir-li també homenatge.

Les companyes de la Samira van recordar que era molt estimada al barri. “Vola alt, Samira, sempre”, deia un altre dels missatges on fins dijous passat hi havia la palmera i que ara s’ha convertit en un espai de memòria a la jove.

En aquest acte d’homenatge també hi va haver alguns missatges d’indignació cap a l’Ajuntament de Barcelona, per si la mort de la Samira s’hauria pogut evitar, i també per les dificultats i la desprotecció social que havia hagut d’afrontar al llarg de la vida i que l’havien portada a situacions de vulnerabilitat.

En una publicació a les xarxes socials, Arrels, entitat que atén persones sense llar, explica que la Samira, el Rolandas, l’Ilias i el Mohamed vivien i han mort al carrer en poc més d’un mes. Aquest any, Arrels s’ha acomiadat de 21 persones sense llar, 14 de les quals vivien al carrer. La més jove era la Samira i el més gran es deia Jesús, de 76 anys.

L’Ajuntament: cap dels factors de risc va ser “determinant” perquè la palmera caigués

Per altra banda, l’estudi preliminar sobre la caiguda de la palmera que va matar la Samira al Raval dijous passat encara no ha pogut aclarir les causes de l’accident. Segons l’Ajuntament de Barcelona, aquesta palmera datilera tenia tres possibles afectacions, però cap d’elles era prou “determinant” per a causar-ne la caiguda.

Concretament, l’arbre patia estrès hídric per la sequera, com la majoria d’arbres de la ciutat; tenia un estretament a la part alta del tronc, però sota del nivell de risc; i un niu de cotorres, tot i que no era de gran pes.

El consistori havia revisat la palmera al març, després de diverses queixes veïnals, però no hi va trobar cap “anomalia determinant”. També havia estat revisada el novembre de 2020 i el novembre de 2021, sense trobar-hi cap incidència greu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article