Avisen que no hi ha evidències suficients per a afirmar que el fentanil ha arribat l’Estat espanyol

El programa Energy Control, de l’entitat ABD, deixa clar que la situació a l’Estat és molt diferent de la que s’ha donat als Estats Units


En els últims mesos han aparegut diverses notícies que alerten de l’arribada del fentanil a l’Estat espanyol, un analgèsic opioide implicat en l’epidèmia de sobredosi que està afectant de manera dramàtica a l’Amèrica del Nord. No obstant això, tot i l’alarma social creada per aquestes informacions, l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), a través del seu programa Energy Control, assenyala que “no hi ha evidències suficients” per a afirmar que aquesta droga estigui present en els mercats il·legals de drogues a l’Estat espanyol.

L’organització avisa que només un 2% de la població total a tot l’Estat hauria consumit algun cop fentanil i que, a la pràctica, la totalitat d’aquests consums s’han donat com a prescripció mèdica. Per altra banda, la quantitat d’aquesta droga decomissada els últims anys a tot l’Estat és de 336 grams, dels quals 291 corresponen a un únic decomís el 2018. 

Així mateix, Energy Control subratlla que el Sistema Espanyol d’Alerta Primerenca —la xarxa coordinada per la Delegació del Govern pel Pla Nacional sobre Drogues— no ha emès cap alerta relacionada amb la presència de fentanil, els seus anàlegs o altres nous opioides. Tampoc en els serveis d’anàlisi de substàncies i en serveis de reducció de danys s’ha detectat la presència rellevant de fentanil o d’altres opioides sintètics nous; mentre que a les sales de consum supervisat el percentatge de persones que consumeixen fentanil és molt residual. 

Sense comparació amb els Estats Units i el Canadà

Per a Energy Control hi ha diversos elements del context nord-americà que fa que el panorama actual als Estats Units i el Canadà estigui molt allunyat de la realitat a l’Estat espanyol. En primer lloc, s’ha de tenir en compte el context històric d’aquests països, on la sobreprescripció d’analgèsics opioides i la seva abrupta retirada va portar moltes persones a buscar alternatives en el mercat il·legal de drogues. 

En segon terme, la dificultat per a accedir a l’atenció sanitària en aquests països ha sigut un factor que ha facilitat la propagació dels casos de sobredosis per opioides. En aquest sentit, el programa d’ABD subratlla que l’Estat espanyol “disposa d’una xarxa pública universal i gratuïta que facilita l’entrada de les persones que ho necessiten a un tractament ajustat a les seves necessitats”. A més, l’organització remarca que els programes de reducció de danys a l’Estat compten amb una àmplia trajectòria, tot i que es pot millorar el seu abast i finançament. 

“Comptem amb sistemes de monitoratge que ens permeten disposar d’informació actualitzada sobre el fenomen i confiem en la seva capacitat per a detectar ràpidament aquests fenòmens, la qual cosa podria ajudar a evitar un impacte similar a l’experimentat als Estats Units”, conclou Energy Control, que fa una crida a abordar aquest tema “d’una manera serena, amb la lògica preocupació, però sense emprar el sensacionalisme”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article