‘Ombres de colors’, el còmic que il·lustra les causes que empenyen els joves a deixar els estudis

A través de testimonis, Oriol Malet s’endinsa en el fenomen de l’abandonament escolar prematur per posar el focus en la necessitat d’abordar la problemàtica


Els motius pels quals cada any milers de joves abandonen l’escola de forma prematura són molt diversos. Per aquest motiu, l’il·lustrador Oriol Malet ha volgut recollir al seu còmic Ombres de colors, les històries i vivències dels i les joves que, més enllà de les dades, es veuen empesos a deixar els estudis abans d’hora. Un llibre editat conjuntament per l’editorial Comanegra i la Fundació Bofill, que vol servir per mostrar les causes de fons de l’abandonament escolar prematur i sensibilitzar la població sobre la urgència d’afrontar socialment i políticament aquesta problemàtica.

“No es tractava d’explicar amb un còmic què passa dins la nostra realitat educativa i social, què s’està fent al respecte, què cal fer per millorar; es tractava de formar part del procés i evolució d’una tasca que implica una incidència dins la societat, es tractava de fer un còmic per arribar a un públic que d’una altra manera és molt difícil que ho faci, un públic que a més és víctima potencial de la problemàtica que tractem”, afirma Malet, el creador del còmic.  

El llibre segueix la història de la Cris, un personatge fictici que s’ha nodrit de les experiències i veus de desenes de joves que han abandonat els seus estudis o que es troben a punt de fer-ho, els quals han estat entrevistats per l’autor. “Aquest còmic bascula entre dos pols: una història inversemblant que dona pas a testimonis reals”, detalla Malet, qui també s’ha capbussat en la realitat diària dels centres i docents per elaborar el guió de la història, així com ha aprofundit en la temàtica a través dels diversos estudis de la Fundació Bofill sobre aquesta qüestió.  

Segons la Fundació Bofill, Ombres de colors vol ser una eina de reflexió, sensibilització i debat al voltant de l’abandonament escolar prematur i, per això, servirà com a material per a tallers a centres educatius, presentacions a municipis, debats, taules rodones i altra mena de converses amb la ciutadania. “Aquest còmic no és el final del camí. Ara comença una nova etapa, la de fer-lo voltar, llegir-lo, reflexionar-lo, compartir-lo, criticar-lo i, per què no, obrir els ulls a qui els ha d’obrir”, reflexiona Malet.  

L’artista i finalista d’Eufòria, Triquell, signa el pròleg del llibre, on explica la seva experiència com a jove que va aconseguir trobar el seu camí després de deixar els estudis. Un testimoni que vol servir també per ajudar a desestigmatitzar la realitat de l’abandonament escolar prematur i posar sobre la taula que els camins per continuar endavant també són diversos i accessibles quan els joves troben el suport que necessiten.  

L’abandonament escolar, un repte urgent 

Només en un any, més de 9.900 joves no van fer el trànsit de 4t d’ESO a Batxillerat o Cicles Formatius a Catalunya; l’etapa on més abandonament escolar prematur es produeix. Des de la Fundació Bofill assenyalen que, tot i que s’han reduït les xifres d’abandonament en les darreres dècades, Catalunya se situa al capdavant d’aquest fenomen, amb un 16,9% de joves que deixen els estudis abans d’hora. 

“Encara hi ha la idea que l’educació és un privilegi, però al segle XXI no ens podem permetre com a societat les desigualtats educatives actuals. El 30% de l’alumnat vulnerable deixa els estudis després d’acabar l’ESO, no podem normalitzar aquestes xifres”, subratlla el director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín.  

Per aquest motiu, l’entitat demana al Govern que impulsi un pla de xoc contra l’abandonament escolar, que situï Catalunya en l’objectiu europeu de reduir aquest fenomen fins al 9% de la població estudiantil en un termini de quatre anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article