Els familiars de les persones que s’han suïcidat podran rebre atenció psicològica

Les conductes suïcides augmenten, però els intents baixen un 2,9% després de la pujada de la pandèmia


El Departament de Salut intensificarà la prevenció del suïcidi i ha anunciat que oferirà atenció psicològica a familiars de persones que s’han suïcidat. Els centres de salut mental s’hi posaran en contacte a partir de dades de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses. Les conductes suïcides (ideacions i intents) han augmentat, amb 7.538 casos el 2022 (6.531 el 2021). En el primer semestre del 2023, els intents han baixat (2,9%), sobretot en les noies menors de 25 anys (10%), després que les conductes suïcides incrementessin entre les menors d’edat en els primers mesos de la pandèmia de la Covid-19.

L’atenció psicològica als supervivents per suïcidi, familiars de persones que s’han suïcidat, els quals en molts casos necessiten ajuda i suport per fer front al dol, es farà a través dels centres de la xarxa de salut mental. “Ningú és capaç de dir per què passa exactament, però estem convençuts que hem d’actuar al màxim perquè no passi. Hi ha maneres per fer-ho i la prevenció del suïcidi és una d’aquestes eines. Hem d’intensificar-ho i tenir aquesta visió multifactorial: no és només un problema de salut, sinó que s’esdevé, i és un fracàs de la societat, al final d’un conjunt de coses”, ha afirmat Balcells en una roda de premsa aquest dijous al Departament de Salut. 

En el primer semestre del 2023, Salut destaca un augment de la detecció de la ideació suïcida (9,7%), mentre que els intents s’han reduït un 2,9%. Els intents s’han reduït un 7,8% entre les dones, sobretot en les més joves, de 12 a 25 anys (10%) després que les conductes suïcides incrementessin entre les menors d’edat en els primers mesos de la pandèmia de la covid-19. 

El coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (PLAPRESC) 2021-2025, Diego Palao, ha explicat que detecten més casos de conductes suïcides, però que cada vegada la consulta es produeix més a l’inici. Ara bé, Palao ha admès que no han pogut reduir la mortalitat per suïcidi i que cal una estratègia multidisciplinària com la que planteja el Pla de prevenció i de la qual ara sí que disposen.

D’altra banda, la Taula de Prevenció del Suïcidi ha atès 12.094 consultes (dades fins el 27 d’agost d’aquest any). Es tracta d’una taula d’atenció especialitzada a través del 061 Salut Respon que es va posar en marxa el juny del 2022 després que aquest telèfon rebés 6.000 trucades el 2021. El 061 està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. 

De les consultes que la taula ha fet en el primer any de funcionament, en 882 (7,29%), es va detectar un risc imminent de suïcidi i es va activar una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i, en cas necessari, altres cossos. En 2.052 atencions (17%), es va detectar un risc elevat durant l’atenció sanitària i es va activar una ambulància. En 9.160 consultes, l’atenció que es va realitzar des de la taula va ser suficient i no va requerir l’activació de recurs sanitari ni derivació directa, ha exposat la cap del 061 Salut Respon, Núria Casalé.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article