El 69% dels catalans ha tingut problemes musculars o articulars

El 98% de la població opina que els serveis de fisioteràpia haurien de ser accessibles a l’atenció primària, segons el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya


El 69% dels catalans ha tingut problemes musculars o articulars. Aquesta és una de les principals conclusions del primer Baròmetre de la Salut i la Fisioteràpia a Catalunya del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. L’estudi també ha revelat que el 76% dels pacients de fisioteràpia valoren positivament l’atenció rebuda i que els dolors musculars, articulars i ossis són els problemes de salut que més preocupen la ciutadania. En concret, representen el 29% i 27% del total respectivament. A banda, l’informe mostra que el 98% de la població considera que l’atenció fisioterapèutica hauria de ser accessible a l’atenció primària. Aquest baròmetre s’ha fet a partir de 2.000 enquestes a persones d’entre 18 i 65 anys. 

D’acord amb el baròmetre, tres de cada quatre catalans declaren tenir bona salut. Malgrat tot, aquesta percepció empitjora significativament a mesura que augmenta l’edat. Només un 65% entre els 55-65 anys la manté. A més, les preocupacions pels problemes articulars i ossis creixen amb el pas dels anys. El 40% dels catalans d’entre 55-65 anys admet tenir-ne i 31% dels que conformen la franja d’edat d’entre 45 i 54 anys també.

De fet, les dades de l’estudi també mostren que les principals preocupacions de salut dels catalans són els problemes musculars (29%) i els articulars o ossis (27%). Els segueixen de ben a prop les patologies mentals (25%) i les digestives i metabòliques, que representen el 24%.

Per grups d’edat, els problemes ossis amoïnen més a la gent gran mentre que un 35% dels joves estan més angoixats pels problemes mentals.

A banda, segons l’enquesta, més de dos terços de la població, un 69%, diu haver patit en algun moment problemes musculars o articulars. Amb aquest alt nivell de prevalença, el fet que un 44% de les persones que en pateixen vagin directament al metge de capçalera explica en bona part que el sistema tingui problemes per assumir el gran volum de consultes.

De la resta de professionals de la salut que poden atendre les patologies musculars, un 20% decideix anar al fisioterapeuta mentre que un 1% es decanta pel traumatòleg. Aquesta tendència es reverteix a la franja d’edat més gran, en la qual gairebé el 24% dels enquestats prefereix anar al traumatòleg en primera instància. En conjunt, els majors de 55 anys, es dirigeixen significativament més al metge de capçalera i al traumatòleg, abans que al fisioterapeuta (10%). En canvi, els joves prefereixen anar al fisioterapeuta en un 29% dels casos.

Pel que fa a l’atenció rebuda pels professionals fisioterapeutes, el 76% de les persones tractades valoren positivament l’experiència. En el 54% dels casos, aquest servei es presta en consulta privada, en un 24% en mútues i només un 27% correspon a centres públics. D’aquests un 14% pertany a CAPs i un 13% a hospitals. D’entre les persones que visiten el fisioterapeuta, la freqüència de visites a l’any és d’una mitjana de cinc. Un 13% hi va més de deu vegades anualment i un 27% entre cinc i deu cops.

A més, sis de cada deu entrevistats lamenta no haver pogut accedir a la fisioteràpia a través del sistema públic i es mostra a favor que s’ampliïn els serveis de fisioteràpia al sistema d’atenció primària i comunitària. 

El degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Ramon Aiguadé, ha recordat que aquest any ha sigut el primer en què finalment s’ha desplegat la fisioteràpia a tots els CAPs de Catalunya. Amb tot, ha dit que els agents implicats saben que és una notícia “molt bona però insuficient encara”. Ha considerat que cal més fisioteràpia per millorar l’atenció als ciutadans, però també perquè el sistema sigui més eficient. “Els recursos que es destinen a fisioteràpia reverteixen en un immediat estalvi per al conjunt del sistema”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha insistit que el col·legi voldria que un cop a l’any tots els catalans i catalanes tinguessin una consulta de fisioteràpia per poder anticipar i prevenir patologies i possibles tractaments. “Això és qualitat de vida per als ciutadans i estalvi per a les administracions perquè la fisioteràpia està demostrat que redueix la despesa farmacològica”, ha sentenciat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article