La lentitud de l’administració dificulta que persones en situació irregular puguin ser contractades, alerta Càritas

L’organització exigeix “celeritat” al Govern espanyol i recorda que hi ha fórmules per agilitzar els tràmits


Càritas denuncia que la lentitud de l’administració a l’hora de preparar la documentació per regularitzar immigrants dificulta que se’ls faci un contracte de treball. L’entitat assegura que les empreses fan cursos de formació a moltes persones que, un cop han passat tres anys, intenten fer els tràmits per poder aconseguir el permís per treballar.

Per aconseguir-ho és necessària una oferta de feina d’alguna empresa. El problema arriba quan, un cop la tenen, l’empresari es tira enrere en veure que pot trigar entre nou mesos i un any fins que aconsegueixi l’aprovació del Govern espanyol. Per tot plegat, la directora de Càritas a Girona, Dolors Puigdevall, exigeix “celeritat” i lamenta que qui ho paguin siguin “els més vulnerables”.

Si tot va bé, a principis del 2024 la Mimouna ja anirà al seu lloc de feina de l’empresa Tina Neteges de Girona amb el seu contracte laboral. Si fos per ella i per l’Àlex Bascuñana, que és el propietari de l’empresa, ja estaria treballant fa mesos. La Mimouna va fer les pràctiques d’un curs de Càritas a Tina Neteges i l’Àlex va voler-la contractar. Aleshores va passar el que, segons Càritas, sol ser habitual, que els tràmits per regularitzar la situació de la Mimouna trigarien fins a nou mesos. Tina Neteges, però, és una de les poques excepcions que hi ha a la demarcació de Girona i aposta per esperar-se i mantenir el compromís de contractar aquesta persona, tot i la demora en la documentació.

Una demora que Càritas considera “evitable” amb la contractació de personal a l’administració perquè “desencalli” molts expedients i puguin ser un “cas d’èxit” com el de la Mimouna. “Nosaltres posem la persona al centre i per a nosaltres és molt important que es creï un vincle perquè tot vagi bé”, explica l’Àlex.

El temps que les persones en situació irregular triguen a poder regularitzar la seva situació és posterior als tres anys que, de mitjana, es triga a poder començar amb els tràmits. En aquest sentit, Càritas lamenta que hagi de passar tant de temps fins que una persona que vol treballar i que té oportunitats de feina pugui, finalment, aconseguir el permís.

Amb tot, Dolors Puigdevall reconeix que hi ha certes fórmules per poder agilitzar els tràmits i que no hagin de passar tants anys. En aquest sentit, la directora de Càritas explica que els cursos de formació poden servir com una eina per intentar anar més ràpid i més si inclouen pràctiques en empreses, cosa que permet posar en contacte treballador i empresari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article