Es necessiten famílies acollidores per a 2.000 infants tutelats per la Generalitat

Drets Socials engega una campanya per augmentar el nombre d’acolliments i “desinstitucionalitzar” els infants


Actualment hi ha entorn de 2.000 infants vivint en centres d’acollida a qui no es pot oferir l’opció de conviure en una família, segons dades del Departament de Drets Socials. El Govern ha fet una nova crida a augmentar el nombre de famílies acollidores per a adolescents i infants tutelats per la Generalitat. Així, sota el lema ‘Acollir és fer família’, s’ha encetat una campanya amb l’objectiu d’explicar a través de testimonis què és aquesta mesura de protecció a la infància. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció alerta que el nombre de famílies acollidores no augmenta des de fa dècades.

Actualment, a Catalunya hi ha 783 famílies acollidores i 937 infants i adolescents acollits. A més, hi ha 139 famílies de caps de setmana i vacances que acullen 150 infants. “L’ideal per a un infant és créixer en el si d’una família”, ha defensat Campuzano . El conseller ha afirmat que l’actual sistema d’acollida català “és poderós i actiu”, però ha admès que es necessiten més famílies i més polítiques perquè encara hi ha “massa” infants en situació de desprotecció.

La campanya de Drets Socials ha començat aquest dijous 5 d’octubre amb el primer de vuit actes que estan programats arreu de Catalunya. Aquesta pretén explicar des de dins què és l’acolliment, amb testimonis de famílies acollidores i infants acollits, donar a conèixer aquesta mesura de protecció a la infància i animar més famílies a fer un pas endavant. La campanya ‘Acollir és fer Família’ es presentarà també a Tarragona, Girona, el Vendrell, Lleida, la Seu d’Urgell, Amposta i Manresa.

Al seu torn, el director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné, ha fet valdre que la campanya busca posar al centre els testimonis de les famílies acollidores perquè elles són les que poden “desfer els dubtes i les pors” d’aquelles que estan pensant-se de fer el pas. “El procés deliberatiu per ser família acollidora és una cosa que no es fa d’un dia per l’altre, s’han de desfer dubtes i pots i els millors i únics que ho poden fer són les famílies acollidores”, ha subratllat.

De la mateixa manera, Forné ha insistit que l’acolliment és una mesura de protecció a la infància que “ajuda a créixer infants que carreguen situacions molt complicades a l’esquena i que l’única manera de superar-ho és en un entorn familiar”. Amb això, el director de l’ICAA ha defensat que l’objectiu final del Govern és “desinstitucionalitzar” els infants i oferir-los un espai “amb més garanties”. Forné ha detallat que el nombre de famílies acollidores es manté “estable” des de fa dècades i que, per tant, amb la campanya busquen “trencar” amb aquesta barrera i augmentar la xifra.

L’acte d’aquest dijous ha comptat amb diversos testimonis, entre ells, el Miquel i la Myriam, un matrimoni, amb dos fills biològics, que fa nou anys van acollir dos germans que aleshores tenien tres anys i un any i mig. La Miryam ha explicat que sempre havia tingut ganes d’acollir un infant, una realitat que coneixia perquè és pedagoga, i que, després d’un temps de reflexió, es van decidir a fer-ho per donar a un infant “una vida més enllà del centre”. “L’acollida ens ha donat un nou sentit com a pares” perquè quan aculls “no ets tu qui necessita o té el dret a tenir un fill sinó que és l’infant el que necessita una família”, ha explicat el Miquel.

A banda de testimonis de famílies acollidores, també s’ha pogut sentir la veu de la Paula, una noia de 20 anys que va passar per un centre d’acollida i que ha tingut dues famílies d’acollida també. La Paula ha afirmat que en el procés “ha tingut sort i molta ajuda psicològica”, tanmateix, ha admès que es tracta d’un procés amb “traumes i situacions vulnerables”. Als infants en una situació similar, la Paula els demana que siguin “agraïts” i es mantinguin positius: “Al cap i a la fi, aquelles persones que t’estan cuidant no tenen l’obligació de fer-ho”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article