Més de 450 plaques recordaran les persones sense llar que han mort a Barcelona

Arrels fa aquesta acció del 18 al 25 d’octubre amb l’objectiu de visibilitzar la vulneració de drets cap a aquest col·lectiu


Arrels Fundació col·locarà més de 450 plaques de record per a les persones sense llar que han mort a Barcelona els últims vuit anys. L’acció es durà a terme del 18 al 25 d’octubre als carrers i parcs de la ciutat que aquestes persones freqüentaven sovint i on dormien. La iniciativa comptarà amb el suport de més de 350 estudiants de vuit centres educatius diferents, de voluntaris d’entitats i empreses col·laboradores, i treballadores i persones que atenen des d’Arrels. La fundació explica que aquesta acció busca visibilitzar que les persones sense llar tenen molts dels seus drets vulnerats, fins i tot el dret a ser recordats.

Un total de 494 persones sense llar han mort els últims vuit anys a Barcelona. D’aquestes, com a mínim 135 vivien al carrer, el 64% de les quals han mort al carrer. Per aquest motiu, des del 2016 Arrels surt cada octubre al carrer per fer un recordatori simbòlic de les vides d’aquestes persones. La fundació subratlla que a través de les petites plaques de cartó que es col·loquen a diversos indrets de la ciutat —on es poden llegir els noms de les persones sense llar que freqüentaven aquells espais i ara ja no hi són— poden fer arribar a la ciutadania “el missatge que haver de viure al carrer suposa estar exposat a molts riscos i violències”.  

Segons les dades de l’entitat, més de la meitat de les persones sense llar que han mort a la ciutat els últims vuit anys ha sigut per motius de salut (52%), un 4% per suïcidi, un 3% per sobredosi, un 3% per violència i un altre 3% per envelliment. No obstant això, en un de cada tres casos es desconeix el motiu de la mort. En aquest sentit, Arrels apunta que les greus dificultats que han de viure les persones sense llars fa que visquin uns 25 anys menys que la resta de la població, com ho demostra el fet que de mitjana l’edat de les persones sense llar que han mort a la ciutat els últims vuit anys és de 57 anys.  

Per altra banda, la fundació assenyala que moltes vegades les persones sense llar no tenen ningú que les acompanyi en els seus últims moments de vida. Per aquesta raó, l’entitat busca estar al costat de les persones que atenen de forma permanent, tant al llarg de la seva vida com quan ja no hi són. “Acompanyem les persones en el seu enterrament, diem unes paraules a la cerimònia, procurem que tinguin una placa al cementiri, malgrat que l’enterrament sigui de beneficència”, expliquen.  

Així, la col·locació de les més de 450 plaques de record als carrers de Barcelona és una forma més d’acompanyar i recordar a les persones sense llar. Una acció que es durà a terme des d’aquest dimecres i fins al 25 d’octubre, quan també es farà un acte de record a la plaça Nova de Barcelona (davant de la Catedral), on es posaran 65 estels de llum en homenatge de les persones sense llar que han mort a la ciutat els últims 12 mesos. A aquest acte es llegiran els noms d’aquestes persones, amb acompanyament musical i paraules de record, així com una projecció d’imatges i textos per sensibilitzar la ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article