ECAS celebra 20 anys amb una jornada de reflexió al voltant de l’exclusió social

La federació d’entitats convida l’escriptor Darren McGarvey per explicar la seva experiència treballant amb persones sense llar a Escòcia


La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha celebrat aquest dimarts el seu 20è aniversari amb una jornada centrada a reflexionar al voltant de l’exclusió social. A l’esdeveniment, l’escriptor i raper escocès Darren McGarvey ha explicat la seva experiència treballant amb persones sense llar al Regne Unit i ha aprofundit en les conseqüències de la fractura social en la societat. L’acte, que s’ha celebrat a la Nau Bostik de Barcelona, també ha comptat amb una visita guiada a la instal·lació ‘La llar de les absències’, una proposta immersiva elaborada per Domestic Data Streamers a partir dels informes INSOCAT. 

“Durant aquests 20 anys, ECAS ha contribuït a millorar la feina de moltes entitats i sobretot ha aportat una millora en l’atenció a les persones”, ha assegurat el vicepresident de la federació, Xavier Puig, qui, no obstant això, ha insistit que en els darrers anys la pobresa i la desigualtat s’han mantingut de forma estructural a la societat catalana. “En aquest sentit, no hem avançat gaire”, ha esgrimit. 

Tot i això, la jornada de celebració de 20 anys d’ECAS ha servit per realçar la feina que fan dia a dia les més de 135 entitats associades, que l’any passat van atendre més d’un milió de persones a Catalunya i que compten amb més de 22.000 persones contractades i prop de 17.300 voluntàries. 

Durant la seva conferència titulada ‘Desigualtats i fractura social: què en sabem realment?’, el raper i escriptor Darren McGravey ha encoratjat els membres de les entitats socials a continuar treballant al costat de les persones en situació vulnerable i ha urgit a les autoritats polítiques que també hi eren presents a fer polítiques més pròximes a les persones, que tinguin en compte les seves experiències personals i parteixin de les seves necessitats per buscar millors respostes. 

“És necessari canviar la mirada hostil i abandonar la idea que no podem fer res”, ha apuntat McGarvey, qui ha subratllat que per a les persones en situació vulnerable qualsevol senyal de suport pot ajudar-los a millorar el seu estat anímic i a no perdre l’esperança. “Això que sembla tan ínfim, pot ser l’inici del canvi de la seva situació”, ha conclòs el raper i escriptor escocès, qui és autor de llibres com The Social Distance Between us (Penguin, 2023) i Safari en la pobreza (Captain Swing, 2019), amb el qual va guanyar el Premi Orwell 2018. 

Una experiència immersiva 

Després de la conferència central de la jornada, els assistents han gaudit d’una visita guiada a la instal·lació ‘La llar de les absències’, una proposta immersiva que ofereix connectar i reflexionar sobre el fet que el 25% de la població catalana viu en situació de pobresa. La instal·lació, creada per Domestic Data Streamers a partir de les dades dels informes INSOCAT, permet a les persones assistents endinsar-se en com seria una llar típica d’una família en situació d’exclusió social, per tal de veure de primera mà les mancances amb les quals han de viure, al mateix temps que es visibilitzen les dades més rellevants sobre pobresa a Catalunya. A més, la instal·lació es complementa amb uns panells interactius, on les persones assistents poden donar la seva opinió, aportar dades i fer propostes de com millorar l’estat del benestar. 

Aquesta instal·lació s’exposarà a diversos espais de Barcelona com el Palau Robert i el Canòdrom en els pròxims mesos i vol ser una eina de sensibilització i divulgació a disposició de les entitats socials que formen part d’ECAS que en vulguin fer ús. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article