Milers de persones es manifesten a Barcelona sota el lema ‘Aturem el genocidi a Palestina’

Més de 200 entitats i moviments socials donen suport a la convocatòria, en la qual participen prop de 70.000 persones


Milers de persones —19.000, segons la Guàrdia Urbana, i 70.000, segons els organitzadors— s’han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona per denunciar els atacs d’Israel sobre Gaza. Sota el lema ‘Aturem el genocidi a Palestina’, la mobilització ha anat des dels Jardinets de Gràcia fins al Passeig de Gràcia amb Gran Via. A la marxa s’hi han escoltat càntics com “Israel assassina, Europa patrocina” o “boicot a Israel”. La marxa l’han convocat la Comunitat Palestina de Catalunya i la coalició Prou Complicitat amb Israel, amb el suport de més de 200 organitzacions, entitats i moviments socials (Lafede.cat, el Sindicat de Llogateres, el moviment ‘Regularización ya’ i alguns sindicats, entre altres).

A la manifestació s’hi han pogut veure diverses banderes de Palestina. Molts dels assistents han mostrat cartells amb missatges que denuncien el paper de la Unió Europea i els diferents estats davant de la guerra. Diversos activistes han participat en l’acte final de la protesta i han qualificat de “vergonyós” que els governs “continuïn justificant el genocidi d’Israel”. També s’ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de civils i s’ha llegit un manifest en català, castellà, àrab i urdú.

Un “genocidi perpetrat amb total impunitat”

Al manifest es condemnava els bombardejos i els diferents atacs d’Israel a la població de Gaza i s’assegurava que es tracta d’un “genocidi perpetrat amb total impunitat”. “Israel porta 75 anys cometent crims contra el poble palestí, aplicant un règim d’apartheid, colonització i ocupació”, han defensat. Així mateix, s’ha lamentat el context “profundament colonial, racista i islamòfob que normalitza les morts palestines” i s’ha interpel·lat els governs perquè “deixin de ser còmplices d’una massacre televisada”.

“Israel pot cometre aquests crims de guerra gràcies a les complicitats a nivell internacional, especialment de la Unió Europea i dels Estats Units d’Amèrica”, ha assegurat la portaveu de la campanya Prou Complicitat, Alys Samson. En aquest sentit, les entitats presents a la manifestació tambén han criticat que la UE continuï considerant Israel com un “soci estratègic”, tot i tenir un govern “extremadament racista i d’extrema dreta”, i als EUA que aportin “milions de dòlars” en ajuda militar.

Després de tot, s’ha exigit un alto el foc “immediat”, l’establiment de corredors humanitaris per aliments i medicaments i suspendre el comerç d’armes. També s’han adreçat a la UE perquè sancioni Israel, a la Generalitat perquè deixi de considerar Israel com a regió estratègica i a l’Ajuntament de Barcelona que suspengui l’agermanament amb Tel-Aviv. “Boicot a Israel, visca Palestina lliure!”, s’ha sentenciat.

“Els mitjans reprodueixen el relat que Israel té dret a defensar-se, equiparant ocupat i ocupant, i d’aquesta manera deshumanitzen el poble palestí titllant-nos de bàrbars i terroristes aplanant, així, el camí per a un genocidi”, ha denunciat el portaveu de la Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal.

A la convocatòria de manifestació s’han adherit JUNTS – Associació Catalana de jueus i palestins, Comunitat pakistanesa, Associació Catalunya Líban, Regularización Ya!, Sindicat de llogateres i Crida LGTB; entre altres entitats i organitzacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article