L’Hospital de Sant Pau iniciarà el cribratge en càncer de pulmó abans de finals d’any

És un dels centres que participa en un programa pilot a l’Estat per detectar tumors en estadis inicials


L’Hospital de Sant Pau començarà el cribratge en càncer de pulmó abans de finals d’any. És un dels més de quaranta hospitals de l’Estat que participen en el projecte CASSANDRA (de l’anglès ‘Cancer  Screening,  Smoking  Cessation  and Respiratory Assessment’), un programa pilot per detectar aquest tumor en estadis inicials.

Segons l’hospital, el Sant Pau serà un dels tres primers centres catalans en iniciar el cribratge. En total hi participen nou centres de Catalunya. El projecte té una durada inicial de 5 anys i es calcula que a Catalunya es faran uns 20.000 cribratges en població de risc: a persones entre els 50 i els 75 anys fumadores o que hagin deixat de fumar en els darrers quinze anys.

El programa està impulsat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i s’ha presentat oficialment coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Pulmó. A Catalunya hi participen l’Hospital del Mar, el Sant Pau, el Clínic i Vall d’Hebron (Barcelona), Can Ruti (Badalona), l’Arnau de Vilanova (Lleida), Mútua Terrassa (Terrassa), i els hospitals Joan XXIII i de Reus (Tarragona).

Detecció precoç per millorar la supervivència

L’objectiu és demostrar la viabilitat d’aquest cribratge en població de risc per detectar precoçment aquest tumor, que és el més mortal a tot el món causant 21.000 morts anuals a l’Estat espanyol, i aconseguir que s’inclogui en el Sistema Nacional de Salut (SNS).

Segons el doctor Juan Carlos Trujillo, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar i un dels dos coordinadors del projecte, el 80% dels tumors es detecten en fase avançada o molt avançada.

De fet, el 70% i el 80% dels pacients arriben al diagnòstic en etapes localment avançades o molt avançades, quan els tractaments disponibles ja no són curatius i on l’índex de supervivència és del 15% a cinc anys. “Està demostrat que amb un diagnòstic en fases inicials (estadi I o II), augmenten les garanties de curació de la malaltia millorant les taxes de supervivència a cinc anys”, afirma el doctor Trujillo.

Programa pilot: voluntaris i proves

Tots els centres adherits a CASSANDRA, com l’Hospital de Sant Pau i més de 40 altres centres d’arreu d’Espanya, estan integrats en el SNS, vinculats almenys a un Centre d’Atenció Primària, i disposen d’una Unitat o consulta de deshabituació tabàquica.

En el cas concret de Sant Pau, l’hospital durà a terme el cribratge en persones d’alt risc, sense símptomes compatibles amb la presència d’aquest tumor i que compleixin els criteris d’inclusió, basats en l’edat i el tabaquisme. És a dir, tenir entre 50 i 75 anys, ser fumador (amb una exposició al tabac acumulada d’almenys 20 paquets/any), o ser exfumador des de fa quinze anys (és l’interval de temps on es calcula que el risc de càncer de pulmó s’equipara al d’un no fumador).

Un cop els voluntaris hagin estat inclosos en el projecte, es faran diverses proves: una primera avaluació que inclourà un qüestionari epidemiològic, una consulta de deshabituació tabàquica (en fumadors actius), una tomografia axial computada de baixa dosi (TCBD) i una espirometria.

Segons el Sant Pau, estudis clínics recents han demostrat que el cribratge anual emprant aquesta tècnica d’imatge redueix la mortalitat entre un 18% i un 39%.

A més, es farà una TC anual durant almenys un període de cinc anys. En alguns centres, a més, es realitzarà una anàlisi de sang que permeti obtenir dades de biomarcadors que poden ser rellavents en el diagnòstic precoç de la malaltia.

El repte: incloure el cribratge en la cartera del SNS

“El cribratge no és una alternativa a la deshabituació tabàquica, sinó una estratègia complementària, perquè és impossible concebre’l sense mesures de prevenció primària”, afirma Trujillo.

L’objectiu de CASSANDRA és demostrar la “viabilitat i el cost-benefici” del cribratge del càncer de pulmó perquè d’aquí a cinc anys s’inclogui en la cartera de serveis del SNS, igual que el de mama o de còlon.

Segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica recollides pel Sant Pau, a Espanya es diagnostiquen més de 31.000 nous casos de càncer de pulmó cada any i cada 20 minuts una persona mor per aquesta causa. De fet, causa més morts que els càncers de còlon, de mama i úter junts.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article