El consum de pantalles està relacionat amb el retard en el desenvolupament dels infants

Ansietat, reactivitat emocional i retraïment social són algunes de les conseqüències, segons un estudi


L’augment en el consum de pantalles està directament relacionat amb el retard en el desenvolupament dels infants, segons un estudi dut a terme conjuntament per cinc centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) i l’ERIDIQV de la Universitat de Girona. La mostra estudiada és de 164 nens i nenes d’entre 16 i 48 mesos d’edat, i els resultats confirmen una relació entre més hores de consum de pantalles i un major retard en el desenvolupament en les àrees personal i social, de motricitat fina i total, de llenguatge expressiu i de l’àrea cognitiva.

En els darrers anys, s’ha observat un augment de les consultes als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) per retard del llenguatge i dificultats de relació. Per aquest motiu, s’ha dut a terme un estudi sobre la relació entre l’ús de pantalles i el desenvolupament en la primera infància.

Per a l’estudi, que es va iniciar l’any 2019 i ha durat fins al dia d’avui, s’han administrat uns instruments per valorar els hàbits de consum de pantalles i les característiques familiars, així com una prova de valoració del desenvolupament infantil.

Segons els resultats, el 90% dels infants de la mostra consumeixen televisió, i únicament un 2,6% no té cap contacte amb pantalles.

Els resultats confirmen la hipòtesi de partida, ja que s’observa una relació entre més hores de consum de pantalles i major retard en el desenvolupament en les àrees personal i social, de motricitat fina i total, de llenguatge expressiu, de l’àrea cognitiva i del total de la prova.

Pel que fa a la conducta, també s’ha confirmat una correlació entre més hores de consum de pantalles i una major puntuació en les escales de comportament d’ansietat, reactivitat emocional, retraïment social, dificultats en el desenvolupament de les habilitats socials i en el comportament oposicionista desafiant.

Un altre resultat rellevant és que a més moments del dia usant les pantalles augmenta la conducta agressiva en l’infant. Si s’analitzen els diferents moments del dia d’ús, les dades indiquen que el fet d’usar les pantalles abans d’anar a dormir, per menjar o per jugar a casa, tenen relació amb l’ansietat, depressió, l’agressivitat i les dificultats d’atenció, respectivament. Per contra, el joc lliure, el joc tranquil i el joc de rol, ajuden a disminuir la reactivitat emocional, l’ansietat i a millorar el desenvolupament social i del llenguatge.

És per això que des dels CDIAPs recomanen evitar l’exposició a les pantalles en els infants de 0-3 anys pels efectes que s’han observat en el desenvolupament i el comportament en edats primerenques. “En aquesta etapa evolutiva cal potenciar la interacció i el contacte social directe”, expliquen. Així, aposten per més estones de joc lliure, tranquil i de rol com a formes per a millorar i ajudar al desenvolupament psicomotor, emocional i l’autoregulació de l’infant.

Sobretot, apunten, “cal evitar donar les pantalles com a recurs tranquil·litzador o en d’altres moments en què els adults fan altres tasques per tal que les pantalles no esdevinguin ‘cangurs digitals’”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article