Les defensories del poble demanen més polítiques per prevenir situacions de risc dels infants

Han aprovat una proposta per treballar en una “acollida solidària” dels joves migrats sols


Les defensories del poble han demanat més polítiques de suport a les famílies per prevenir situacions de risc dels infants. La reivindicació s’ha fet durant les Jornades de Coordinació de Defensors del Poble que tenen lloc aquest dijous i divendres al Palau Macaya de Barcelona, organitzades pel Síndic de Greuges de Catalunya.

Amb el títol ‘Protegir la infància protegint els seus drets: un repte des de les defensories’, les jornades aborden el sistema actual de protecció als menors d’edat. Els defensors consideren que el punt de partida és el dret de l’infant a viure en un entorn familiar, de manera que la separació de la família “només s’ha de produir com a últim recurs”.

Les defensories també opinen que l’interès superior de l’infant és el criteri que cal seguir en qualsevol decisió que pugui afectar-lo, i preval sobre qualsevol altre interès legítim que estigui en joc, inclòs el dels progenitors. També s’ha manifestat la necessitat primordial d’escoltar els infants i de posar-los al centre durant tot el procés de desemparament.

En el context de la jornada, la síndica de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha explicat que l’Estat espanyol va viure un retard “històric” respecte de la resta d’Europa que fa que el sistema de garanties en el procediment de desemparament “encara no s’hagi desenvolupat prou”.

Per això, ha subratllat el “repte” que té la societat de “donar més suport a les famílies, de dotar de més garanties el conjunt del sistema i de treballar més la prevenció amb les famílies en risc”. Giménez-Salinas ha demanat “evolucionar” del “separar per protegir” cap al “prevenir per protegir”.

En la sessió, el conjunt de defensors també han aprovat la proposta del diputat del Comú de Canàries per treballar en una “acollida solidària” entre totes les comunitats autònomes dels infants migrats sols sense referents que arribin al territori canari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article