Milers de persones es manifesten a Barcelona per reclamar “aturar el genocidi a Palestina”

Els organitzadors celebren que la pressió social estigui empenyent les institucions “a posicionar-se”


2.200 persones segons la Guàrdia Urbana, 10.000 segons els organitzadors, s’han manifestat aquest diumenge al centre de Barcelona per donar suport al poble palestí. Sota el lema ‘Aturem el genocidi de Palestina, contra l’Europa racista i colonial’, la protesta unitària ha tingut lloc abans de l’inici de la cimera d’Unió per la Mediterrània, que s’ha de celebrar aquest dilluns a la ciutat. Un fòrum en què, precisament, Israel ha declinat participar.

La coalició Prou Complicitat amb Israel, la Comunitat Palestina de Catalunya i les Organitzacions Contra el Pacte Europeu de Migracions i Asil denuncien que Israel està bombardejant intencionadament barris residencials, hospitals, escoles, camps de refugiats i ambulàncies a Gaza.

La manifestació, que s’ha iniciat a les 12 hores als Jardinets de Gràcia, ha anat baixant fins a plaça Catalunya amb banderes i pancartes demanant ‘la llibertat del poble palestí’. Durant el transcurs de l’acte s’han cridat consignes en contra d’Europa com ‘Israel assassina, Europa patrocina’ o ‘On estan? No es veuen les accions a Israel!’.

Valoració positiva de la suspensió de relacions amb Israel

Les tres entitats convocants han celebrat que recentment l’Ajuntament de Barcelona hagi interromput les relacions institucionals amb el govern israelià, així com la postura de Pedro Sánchez envers el conflicte, i creuen que és una “demostració que la pressió social als carrers està donant els seus fruits”.

Així, celebren que s’“hagin fet passes endavant”, però creuen que “no és suficient”. Per això, la portaveu de Coalició Prou Complicitat amb Israel, Cèlia Cassanyes, ha reivindicat que una de les mesures que l’Estat espanyol podria prendre davant la situació a Palestina seria la de “posar fi al comerç d’armes amb Israel”. I ha afegit que “el marc jurídic espanyol obliga l’Estat a prohibir qualsevol relació amb un país en conflicte en què es donen greus vulneracions dels drets humans”.

D’altra banda, Cassanyes ha assegurat que “la pressió social als carrers està funcionant i empenyent les administracions” i espera que s’escolti també la seva veu al Fòrum de la Unió per la Mediterrània que ha de començar aquest dilluns a Barcelona. Les organitzacions convocants demanen que d’aquesta cimera sorgeixen “mesures clares contra el genocidi a Palestina”.

Referent a la treva de quatre dies a la Franja de Gaza, el cofundador de Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal, ha assenyalat que “se li diu treva humanitària, però d’humanitària no té res”. Afegeix que “no ha entrat cap ajuda d’interès” i que “els camions que travessen la frontera no representen ni el 10% dels que entraven en situació normal”.

Colau “celebra l’evolució de la postura de Sánchez”

La líder de Barcelona En Comú, Ada Colau, que també s’ha sumat a la manifestació, ha celebrat que Barcelona, “a proposta dels Comuns”, hagi tornat a suspendre les relacions institucionals amb el govern d’Israel. En aquest sentit, ha convidat a altres ciutats d’Europa i del món “a fer el mateix”.

Pel que fa al posicionament del president del Govern espanyol sobre el conflicte, Ada Colau ha valorat “l’evolució de la postura de Sánchez. Ara bé, més enllà de la denúncia, “s’han de suspendre les relacions amb un govern que està violant tota la legalitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article