L’APE alerta que els Punts d’Assessorament Energètic de Barcelona estan infradotats i reclama més pressupost

L’actual contracte del servei s’acaba l’estiu de 2024 i la plataforma demana a l’ajuntament que es garanteixin els recursos suficients en la pròxima licitació


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha enviat una carta a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per reclamar-li que els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) siguin considerats una “estructura de ciutat” i estiguin dotats amb els recursos suficients. La plataforma denuncia que actualment aquest servei municipal es troba infradotat i això ha ocasionat un empitjorament de l’atenció cap a les usuàries. Tenint en compte que l’actual licitació dels PAE s’acabarà l’estiu de 2024, l’APE demana a l’Ajuntament de Barcelona que n’augmenti el pressupost i garanteixi la millora de les condicions laborals de les treballadores del servei a través dels nous plecs de condicions.

Concretament, l’aliança reclama tenir una reunió presencial amb la regidora de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, per tal de traslladar-la les propostes de millora dels PAE i el punt de vista de la plataforma sobre la situació de pobresa energètica a la ciutat. “Tenint en compte que l’actual licitació acabarà l’estiu de 2024 i davant la publicació d’un nou conjunt de plecs en els mesos que venen, considerem que ara és el moment que l’actual govern municipal mostri el seu compromís envers aquesta problemàtica i aprovi un augment del pressupost i dels recursos assignats a aquests PAE”, assenyala l’APE.

En aquest sentit, la proposta de la plataforma per millorar el servei i dotar-lo dels recursos necessaris per satisfer les necessitats de les usuàries gira al voltant de dos punts: primer, l’augment del pressupost del contracte de licitació (per revertir-ne la retallada que va patir el 2022 i ampliar-lo respecte del que hi havia el 2016, tenint en compte que en aquests anys s’ha duplicat el nombre de llars ateses); i, segon, millorant les condicions laborals de les persones treballadores, a partir de la inclusió d’una clàusula que assigni més puntuació a aquella candidatura que remuneri les seves treballadores per sobre del que estableix el conveni col·lectiu d’acció social.

Més llars ateses, amb cada cop menys pressupost

L’APE subratlla que els PAE es troben en una situació crítica, sobretot per la reducció de pressupost assignat que van patir el 2022, que es va reduir prop de mig milió d’euros respecte al primer contracte de licitació (de l’any 2016). Tot i això, en aquest mateix període de temps també s’ha pràcticament duplicat el nombre de llars i persones ateses: de les 8.432 llars i 17.831 persones ateses el 2017 fins a les 15.921 llars i 33.612 persones ateses aquest últim any.

Segons la plataforma, aquest creixement del servei, tot i la reducció del pressupost, ha sigut possible gràcies a l’empitjorament del servei. “Les llistes d’espera han anat augmentat progressivament. Per exemple, una cita prèvia a l’oficina de Nou Barris, el districte amb més llars usuàries de la ciutat, pot demorar-se fins a quatre mesos”, apunta l’APE. Això ha comportat, segons el que destaca l’aliança, que aquest servei municipal només pugui donar resposta a aquelles situacions d’urgència, com la tramitació d’informes de risc d’exclusió residencial per evitar-ne el tall de subministraments i les seves renovacions, abandonant el seu objectiu més general, que és el de millorar l’eficiència energètica de les llars barcelonines.

A més a més, l’APE afirma que l’empitjorament del servei també està afectant a l’equip de treballadores, el qual “està compost principalment per dones que han accedit al seu lloc de treball a través d’un pla d’ocupació i que després veuen com tenen un sou força precaritzat pel grau d’especialització del qual disposen”.

L’APE recorda que el PSC es va comprometre abans de les eleccions municipals a fer front a la pobresa energètica i va signar el document de mesures cabdals elaborades per l’aliança. Per aquest motiu, la plataforma reclama al govern municipal que compleixin amb el seu compromís de consolidar i millorar els PAE, el qual formava part d’una de les mesures centrals del document que va elaborar l’APE i va signar el partit socialista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article